Gasprijs lijkt gestopt met stijgen

Een pompstation voor gas in de regio Leningrad, het startpunt van de Nord Stream 2 pijplijn. - Foto: ANP
Een pompstation voor gas in de regio Leningrad, het startpunt van de Nord Stream 2 pijplijn. - Foto: ANP

De prijs van een megawattuur gas daalde dinsdagochtend met 4% naar ruim € 90.

De Europese gasprijs is gedaald door het winderige herfstweer. Naar verwachting gaan windmolens donderdag in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland zelfs meer elektriciteit produceren dan ooit. Ook de relatief hoge temperaturen aan het begin van het stookseizoen drukken de gasprijs.

De prijs van een megawattuur gas daalde dinsdagochtend met 4% naar ruim € 90. Vorige week kwam de prijs nog boven de € 100 uit en ook maandag was er een piek. Aan het begin van de maand piekte de gasprijs op € 160.

Kleine gasvoorraden

Door de grote vraag naar gas vanwege het economische herstel na de coronacrisis, het koude voorjaar en minder opgewekte energie uit duurzame bronnen lopen de energieprijzen op en zijn de gasvoorraden in Europa kleiner. Daarnaast is het aanbod van Russisch gas beperkt en is het moeilijk om gas elders te vinden, omdat er ook een sterke vraag vanuit Azië is met dus felle concurrentie. Het grootste deel van de elektriciteit in Nederland wordt geproduceerd met aardgas.

De Russische president Vladimir Poetin zei vorige week woensdag dat Rusland klaar staat om meer gas te leveren aan Europa en dat het land aan al zijn contractuele verplichtingen voldoet wat betreft leveringen van gas. Ook zei Poetin dat Rusland gas niet als een ‘wapen’ gebruikt om invloed uit te oefenen in Europa.

Nord Stream 2

Dinsdag liet Rusland weten dat de Nord Stream 2, een pijpleiding van Rusland naar Duitsland die na lange tijd eindelijk af is, cruciaal is voor de extra levering naar Europa. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen bij staatsgasbedrijf Gazprom en het Kremlin. De pijplijn loopt tussen Duitsland en Rusland. Extra gas uit Rusland kan de kleine gasvoorraden in Europa aanvullen.

“We kunnen niet te hulp schieten om fouten te compenseren die wij niet gemaakt hebben”, zegt een hoge beleidsmaker bij de Russische overheid. Volgens hem komt Rusland alle verplichtingen na en alles dat extra wordt gevraagd, zou vrijwillig moeten zijn en gunstig zijn voor beide partijen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer overBeheer