Doorgaan naar artikel

Gasprijs neigt weer wat omhoog

Er is voldoende lng gecontracteerd. - Foto: Canva/Sky_Blue premium

Er is voldoende lng gecontracteerd. - Foto: Canva/Sky_Blue

De gasprijzen voor het derde en vierde kwartaal van 2023 en voor de komende jaren zijn allemaal wat omhoog gegaan eind vorige week en begin deze week.

Vorig jaar maakten de prijzen rond april ook een klein sprongetje omhoog. Vervolgens daalden ze wat. Tot half juni schommelden ze rond een tamelijk stabiel niveau tussen net onder de 90 cent en net boven de euro. In de zomermaanden piekten ze vervolgens tot recordhoogtes.

Geen prijspiek gas verwacht

Die piek wordt nu niet verwacht. Er is voldoende lng gecontracteerd. Bovendien is Russisch gas als destabiliserende factor op de Europese markt zo goed als verdwenen. Desalniettemin noteert de Rijksoverheid op het gasdashboard nog altijd een crisisniveau ‘vroegtijdige waarschuwing’.

De vulling van de gasopslagen had wellicht wat omhoog gekund, gezien de relatief lage gasprijzen van de laatste weken. Echter, de vullingsgraad is een klein beetje gedaald naar een nog zeer respectabele 59,1%.

De aanvoer van gas naar Europa is zo’n 20% lager dan het gemiddelde van 2019 tot en met 2021. Maar het verbruik in Nederland is bijna 30% lager dan het gemiddelde van diezelfde jaren.

Prognose: weinig beweging

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin