Gasprijs onder 50 cent

21-02 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Precies een jaar na het begin van de oorlog in Oekraïne is de gasmarkt redelijk gekalmeerd.

De dalende trend sinds december vorig jaar is de laatste week weer verder aan het doorzetten. Voor het eerst sinds anderhalf jaar is de prijs voor gas te leveren in het eerstvolgende kwartaal weer onder de 50 cent gekomen. Dinsdag 20 februari handelde ook daggas (voor de volgende dag) op ongeveer 48 cent per kuub.

Daar staat wel tegenover dat de CO2-emissierechtenprijs in een stijgende trend is en blijft. Aan het einde van de dinsdagochtend werd het contract voor december 2023 voor het eerst boven de € 100 per ton CO2 verhandeld. Mogelijk dat nu de gasprijs al een tijdje daalt, er meer industriële gasvraag is, waardoor er meer emissierechten moeten worden gekocht.

Gas blijft te duur

In de glastuinbouw zorgt de daling van de gasprijs nog niet direct voor minder aandacht voor energiebesparing. Ook 50 cent voor een kuub gas blijft te duur. Voor de nieuwe openstelling van de subsidieregeling Energiebesparing Glastuinbouw wordt daarom weer een groot aantal voorstellen verwacht. Met name de investering in ledlampen was in 2022 al zeer populair. Om te voorkomen dat al het geld daardoor wordt opgesoupeerd, krijgen andere – nog energie-efficiëntere – investeringen voor een deel voorrang op leds.

Prognose: de gasprijs voor de volgende twee kwartalen kan nog wel iets verder omlaag.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer