Doorgaan naar artikel

Gasprijs op zoek naar balans

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Berichten uit Rusland over de levering van gas zorgen af en toe voor geruststelling, maar er is nog niets te zeggen over de toekomst van de gasmarkt.

De gasprijs schommelt de afgelopen dagen. Vooral de prijs van daggas is nooit zeker, omdat dit geen in contracten vastgelegde volumes zijn. Wat sowieso wel valt te zeggen, is dat de prijs zal doorstijgen, als het koud wordt.

De gasbergingen zijn afgelopen week niet verder gevuld en zelfs gedaald naar 59%. De bergingen zijn, vergeleken met de huidige koers, gevuld met relatief goedkoop gas. De vulling is tot 61% en op dit moment wordt deze investering van de commerciële bergingen verzilverd.

Lees verder onder de grafiek.

Meer stroomaanbod

De laatste dagen was er meer wind dan de afgelopen maanden, dit resulteerde in iets lagere prijzen van stroom op de daghandel, maar nog altijd is de prijs hoog. Door deze forse extra hoeveelheid windenergie is het net steeds vaker uit balans. Netbeheerder Tennet gebruik gascentrales om die balans te herstellen. Gascentrales krijgen dan extra betaald om te produceren. Ook zijn er grote centrales die gevraagd worden om 24 uur per dag elektra te produceren en te leveren om op die manier nog een basis aan te houden. Die extra vergoedingen zorgen er mede voor dat de prijs van elektriciteit stijgt.

Olieprijs stijgt ondanks extra aanbod

De Amerikaanse olievoorraden dalen niet langer elke week. De voorraden lijken in balans te zijn, met af en toe een daling die dan weer wordt opgevolgd door een stijging. In de prijzen is het nog niet terug te zien. De olieprijs stijgt dagelijks en vertoont een opgaande trend. Oliekartel OPEC+ denkt dat het verder opvoeren van de productie niet zal zorgen voor een einde aan de prijsstijgingen. De Opec-landen produceren op het moment steeds een beetje meer olie waarmee ze voor een gedeelte in de extra vraag voorzien.

Het aantal actieve olieproductielocaties is gestaag aan het stijgen, nadat verleden jaar een enorme daling ontstond als gevolg van de toen zeer lage olieprijzen en zelfs tijdelijk negatieve prijzen. De stijging is dermate laag dat het voorlopig nog niet op de markt te merken zal zijn.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin