Gasprijs piekt, maar daalt ook weer

06-12-2022 | |
In de glastuinbouw lijken de gevolgen van anderhalf jaar gascrisis nog mee te vallen. - Foto: Canva
In de glastuinbouw lijken de gevolgen van anderhalf jaar gascrisis nog mee te vallen. - Foto: Canva

De gasprijs leek vorige week even op weg naar een nieuwe decemberpiek. Deze week kalmeerde de boel weer.

Vorig jaar om deze tijd naderde de gasmarkt voor het eerst de eurogrens. Om daar in de tweede helft van december met bruut geweld doorheen te breken naar de toen ongelooflijke hoogte van € 1,62 per kuub.

Om dat peil te bereiken hoeven we dit jaar niet zo ver omhoog. Afgelopen donderdag was het alweer bijna zover, aangejaagd door winterse weersvoorspellingen. Maar deze week daalde de prijs weer terug naar een wat gematigder stijging ten opzichte van begin vorige week.

In de glastuinbouw lijken de gevolgen van anderhalf jaar gascrisis overigens nog mee te vallen. De voorspelde golf aan bedrijfsbeëindigingen – nog in 2022 zou 6 tot 8% van de glastuinders vanwege de energiecrisis tot stoppen worden gedwongen – blijft nog uit.

Nieuw energieconvenant

Namens de sector heeft Glastuinbouw Nederland vorige week bovendien een nieuw Energieconvenant met de overheid ondertekend. Daarin staat onder meer dat tussen 2020 en 2030 de CO2-uitstoot van de hele Nederlandse glastuinbouw bijna gehalveerd zal worden van 7,9 megaton naar 4,3 megaton. De overheid draagt aan de investeringen die de glastuinders daarvoor zullen moeten doen tot 2030 bijna € 600 miljoen bij.

Prognose: tot aan de kerst zal de gasprijs voor het eerste kwartaal eerder stijgen dan dalen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer