Gasprijs relatief stabiel

22-11 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

De bewegingen op de gasmarkt zijn de laatste week iets minder heftig dan in eerdere weken en maanden. Goedkoper wil het niet meer worden.

De prijs voor daggas is wel weer wat aan het stijgen. Waar die twee weken geleden met het zonnige en warme novemberweer nog een heel eindje onder de euro kon zakken is die vandaag alweer boven de € 1,10 uitgekomen.

Prijs stabieler

De prijs voor het eerstvolgende kwartaal is echter stabieler op een prijs van rond de € 1,25 per kuub. Dat is ook het prijsniveau waar al drie volle weken de eerstvolgende kwartaalprijs rond fluctueert. Hetzelfde geldt voor de prijzen voor gas in de komende jaren. Ook die zijn nu al drie weken redelijk stabiel.

China koopt grote hoeveelheden LNG

Dat zou om twee redenen kunnen veranderen. Ten eerste is er het nieuws dat China grote hoeveelheden LNG koopt met langetermijncontracten tot en met 2027. Europese landen doen dat nog steeds niet. De afgelopen tien jaar was het inkopen voor de korte termijn een prima strategie. Maar de winst die we met dat kopen op de dagmarkt maakten, zijn we allang weer kwijt aan één jaar veroordeeld zijn tot een plots veel duurdere dagmarkt. Nu alsnog net als China posities vastleggen voor de langere termijn is echter toch ook nog steeds niet dé strategie, mede ingegeven door de wens om fossiel af te bouwen.

Europese politieke discussie

De tweede reden waarom de gasprijs omhoog zou kunnen gaan, is de nog altijd niet afgesloten Europese politieke discussie over een prijsplafond voor gas. Mocht dat er alsnog komen, dan vrezen veel gasmarktkenners dat op de vrije groothandelsmarkten de prijzen omhoog zullen gaan. Het plafond zal sowieso niet gelden voor partijen van buiten Europa, die hun aanbod van LNG of aardgas tegenover de nog altijd zeer hoge Europese vraag naar gas willen blijven zetten.

En uiteraard kan door een flinke aanval van winterweer een flinke hap uit de nu nog volle gasvoorraden worden genomen.

Prognose: genoeg aanleidingen voor een stijging van de gasprijs.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer