Gasprijs schiet weer naar extreem hoog niveau

Glastuinders moeten als een haas op zoek naar alternatieven voor gas in hun kassen. - Foto: ANP
Glastuinders moeten als een haas op zoek naar alternatieven voor gas in hun kassen. - Foto: ANP

Begin deze week liep de gasprijs weer op, naar € 1,28 per kuub.

De Nederlandse tuinbouw verbruikt jaarlijks ruim 3 miljard kubieke meter aardgas. Dat vervang je niet zomaar even. Toch kan de glastuinbouw niet anders dan met de grootst mogelijke haast op zoek gaan naar alternatieven voor het gas in hun kassen. De gasprijs schiet immers bij elk bericht uit Rusland omhoog.

Oplopende prijzen

De schok van het afknijpen door de Russen van gaspijplijn Nord Stream 1 vorige week leek vrijdagmiddag alweer voorbij – van de ochtend naar de middag zakte de prijs voor het eerstvolgende kwartaal van € 1,33 naar € 1,23. Maar begin deze week lopen de prijzen weer op, naar € 1,28 per kuub op dinsdagochtend.

Het is wat oud-topman van Shell Jeroen van der Veer op Radio1 het aanmodderscenario noemde. Dat zit in tussen het rampscenario (gaskraan dicht) en het hoera-scenario (Rusland en Oekraïne sluiten een akkoord, gas blijft stromen). Al aanmodderend blijft er nog wel Russisch gas door de leidingen stromen, maar kan er elke dag iets opspelen dat de prijs weer omhoog laat schieten.

Ook langere-termijncontracten omhoog

Opvallend aan de laatste opwaartse prijsbeweging is dat juist ook de langere-termijncontracten relatief sneller omhoog gaan. Het contract voor 2026 was dinsdagmorgen met 10% gestegen ten opzichte van de ochtend ervoor en was met 37,8 cent per kuub aardgas zelfs duurder dan het ooit geweest is.

Zonder vrede of wapenstilstand in Oekraïne zal de gasprijs derhalve niet noemenswaardig zakken, eerder stijgen.

Prognose: stijgende prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer


Beheer