Gasprijs sukkelt weer richting euro

14-06 | |
Foto: Canva/ Weerapong Khodsom
Foto: Canva/ Weerapong Khodsom

De gasprijs voor levering in de eerstvolgende twee kwartalen loopt weer langzaam op.

De gasmarkt lijkt zich alweer op te maken voor een stijging naar boven de euro voor de komende winter. De gasprijs voor het vierde kwartaal van 2022 is alweer twee weken duidelijk hoger (vandaag met 96,8 cent per kuub 8 cent hoger) dan die voor het derde kwartaal.

Vorig jaar juni alarm om 30 cent

Het is sinds vorig jaar juni dat de gasprijzen zorgwekkend begonnen te klimmen. Na meer dan een jaar van zeer lage prijzen voor levering van gas op dagbasis of voor het eerstvolgende kwartaal – minder dan 10 cent – was het doorbreken van de grens van 30 cent eind juni 2021 reden voor wenkbrauwfronsen.

De alarmbellen gingen begin augustus af toen de grens van 40 cent werd doorbroken. Een maand later gingen we door de 50 cent en nog eens twee weken later door de grens van 60 cent. Allang geen prijzen meer waar je groente of bloemen voor kon telen.

Na daling werpt winter schaduw vooruit

We zijn nu, na een aantal heftige pieken, weer voorzichtig afgedaald naar prijzen zoals we die eind september 2021 ook noteerden. Het schrikeffect van eerst de dreiging van oorlog en daarna het daadwerkelijk uitbreken ervan, lijken te zijn weggeëbd.

Maar alle plannen ten spijt om versneld gas en andere brandstoffen elders te contracteren dan bij de Russen, begint de volgende winter zijn schaduw al vooruit te werpen. De verwachting is dan ook dat de komende twee weken de prijzen voor de rest van 2022 verder zullen stijgen.

Prognose: stijgende prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer


Beheer