Gasprijs wil niet verder dalen

31-01 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De gasprijs stabiliseert al enkele weken rondde 60 cent per kuub en gaat dan weer wat omlaag, dan weer wat omhoog.

Dat de gasprijs sinds december flink is gedaald, was even groot nieuws. Het feit figureert nu ook telkens in licht optimistische commentaren over de economische ontwikkeling, die toch niet zo onverdeeld somber is als afgelopen najaar nog door economen van bijvoorbeeld het IMF of de ECB werd gevreesd.

Contractprijs voor 2024

Met de inmiddels rond de 60 cent per kuub gestabiliseerde gasprijs zijn we de donkere tunnel nog niet uit. Op de contractprijs voor 2024 staat relatief al wat meer druk. Iedereen maakt zich alvast klaar voor komende zomer en voor 2024. Want ook voor die winter wil Europa genoeg gas op voorraad hebben. De gasprijs voor levering in 2024 komt inmiddels al boven de komende twee kwartalen uit. Ter vergelijking: een maand geleden was gas voor 2024 nog 30 cent goedkoper dan voor die twee eerstvolgende kwartalen.

Lng

Dat vullen van de gasvoorraden moeten we gaan doen met lng. Daarvoor bouwt Europa opmerkelijk snel terminals. Met het huidige gasbesparingstempo zouden we al over een paar jaar minder gas nodig dan we aan innamecapaciteit voor alleen al lng zullen hebben staan. Anderzijds waarschuwen energiekenners dat de huidige snelle vermindering van de gasvraag niet per se net zo snel zal blíjven gaan. Dan zouden de Europese landen beter misschien nu al meer lng voor langere termijn kunnen inkopen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Ton van der Scheer Redacteur
Meer over


Beheer