Gasprijs wil nog niet omlaag

20-09 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De gasmarkt heeft de afgelopen week de dalende tendens van de week daarvoor niet kunnen doortrekken. De prijzen gingen vorige week juist weer fiks omhoog naar € 2,33 per kuub, alvorens deze week weer onder de € 2 te dalen.

Voor stijging noch daling is recentelijk een concrete aanleiding, anders dan de al eerder aangekondigde Europese plannen rond verplichte energiebesparing en afroming van de zogeheten overwinsten van de energiebedrijven. Ook de vulgraad van de gasbergingen in Nederland en de rest van de EU is inmiddels 4 procentpunt boven het door de politiek gewenste minimum van 80% uitgekomen.

Hoge gasprijzen volgend jaar

Dat er volgend jaar door de EU niet 80 maar 90% vulling wordt verlangd is voor de gaswatchers aanleiding genoeg om ook voor volgend jaar nog hoge gasprijzen te vermoeden. In het instellen van een gasprijsplafond zien ze ook een aanleiding voor blijvend hoge prijzen.

Prijsplafond

Dat is ook het bezwaar dat Glastuinbouw Nederland eerder al maakte tegen een Europees prijsplafond: zou de gasprijs op bijvoorbeeld € 1 per kuub worden gefixeerd, dan wordt het minder waarschijnlijk dat de prijs op de gasbeurzen daar weer onderdoor zullen gaan. Een prijsplafond verkleint immers de stimulans om minder energie te gebruiken. Een aanmerkelijke verdere daling lijkt er dan ook voorlopig niet in te zitten.

Prognose: flinke prijsdaling gas komt nog niet in zicht.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer