Gasprijzen dalen door geloof in alternatieven voor Russisch gas

28-06 | |
De lng-importterminal op de Maasvlakte in Rotterdam. - Foto: ANP
De lng-importterminal op de Maasvlakte in Rotterdam. - Foto: ANP

Maatregelen die de EU-landen nemen om voor de nabije toekomst alternatieven te vinden voor Russisch gas zorgen voor lichte prijsdalingen voor gas.

De afgelopen week bleef de opwaartse druk op de gasprijs aanwezig, onder meer door het nieuws dat de Duitse regering alarmfase 2 afkondigde voor de energievoorziening. Dat zorgde op donderdag 23 juni voor het hoogste prijsniveau van deze maand, nog ietsje hoger dan na de aankondiging van Gazprom dat er ‘om technische redenen’ minder gas door de Nord Stream 1-pijplijn van Rusland naar de EU kon stromen.

Prijsdaling

Op dinsdag 28 juni is er weer wat af gegaan van de prijzen voor de komende twee kwartalen. Dat weerspiegelt met enige vertraging de grafieklijnen van de gasprijzen voor de komende jaren, die allemaal sinds donderdag omlaag wijzen, zij het niet al te steil. Nu inkopen voor levering in 2026 is met 34,7 cent 10% goedkoper dan afgelopen donderdag toen die prijs nog op 38,3 cent stond.

Dat lijkt voorzichtig te wijzen op enig vertrouwen in de maatregelen die de EU-landen nemen om voor de nabije toekomst alternatieven te vinden voor Russisch gas. Nederland bijvoorbeeld is met extra spoed bezig een drijvende lng-terminal aan het gasnet aan te koppelen. Daarvoor worden buizen gebruikt, die eigenlijk al klaar lagen voor de aanleg van warmtenet Warmtelinq in Zuid-Holland.

Vertraging transport restwarmte

Dat betekent vertraging voor het kunnen transporteren van restwarmte uit het Rotterdams havengebied naar de Westlandse kassen en vooral naar woningen en kantoren in Den Haag. De naar Groningen overgebrachte buizen waren namelijk bedoeld voor het al vastgestelde tracé tussen Delft en Den Haag. Het tracé van Delft naar het Westland moet nog worden ingetekend en zou sowieso al later worden aangelegd.

Prognose: licht lagere prijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer