Gasprijzen dalen wat na hervatten gastoevoer Nord Stream

21-07 | |
Gaspijpleidingen in Duitsland waardoor Nord Stream-1 gas loopt. - Foto: Reuters
Gaspijpleidingen in Duitsland waardoor Nord Stream-1 gas loopt. - Foto: Reuters

De gasprijzen zijn licht gedaald nu Rusland weer gas naar Europa stuurt via de Nord Stream-gaspijplijn.

Direct bij de opening van de toonaangevende gasbeurs van Amsterdam ging de prijs tot 6,5% omlaag, maar daarna herstelde die zich weer iets. Rond 08.15 uur was gas een kleine 4% per megawattuur goedkoper.

Gaspijplijn Nord Stream, die onder de Oostzee loopt van Rusland naar Duitsland, was de afgelopen anderhalve week dicht voor gepland onderhoud. Met spanning werd vervolgens gekeken of Rusland de gaskraan na afronding van dat onderhoud weer zou openen.

In het eerste uur kwam er voor 30% van de normale hoeveelheid gas vanuit Rusland, maar de gastoevoer wordt geleidelijk opgevoerd. Uit de opdrachten voor de gastoevoer valt op te maken dat Rusland 40% van de normale hoeveelheid gas wil sturen, net zoveel als voor het onderhoud.

Jetten: enige verlichting op de gasmarkt

Deze hervatting van de levering “biedt enige verlichting op de Europese gasmarkt”, zegt energieminister Rob Jetten. “Tegelijkertijd wordt er nog steeds veel minder gas geleverd dan voorgaande jaren.” Het blijft volgens de bewindsman zeer onzeker “of en in welke mate” Rusland gas aan Europa blijft leveren.

Het kabinet en de Europese Unie treffen “alle voorbereidingen” om tekorten te voorkomen, benadrukt Jetten. “Maar ook als er geen tekorten ontstaan, zullen Nederlandse huishoudens en bedrijven zich moeten voorbereiden op een winter waarin gas schaars blijft en de prijzen hoog.”

Zoveel mogelijk energie besparen

De minister roept mensen nog maar eens op om zo veel mogelijk energie te besparen. “Hoe verder we ons gasgebruik terugdringen, hoe makkelijker het wordt om de gasopslagen te vullen en ons voor te bereiden op komende winter”, aldus Jetten.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer