Gasprijzen hoger door te lage temperaturen

20-04 | |
Foto: DPA
Foto: DPA

Een flinke stijging van de gasprijs op de dagmarkt afgelopen week kan wel weleens de trend zijn voor het vervolg van dit jaar.

Momenteel ligt de prijs voor een kuub aardgas op hetzelfde niveau als eind januari. Het is nog altijd in heel Europa te koud voor de tijd van het jaar, waardoor er nog steeds gas wordt onttrokken uit de gasbergingen. Spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne baren de wereld zorgen en leiden tot onrust op de gasmarkt. De aanvoer van vloeibaar gas (LNG) is momenteel ruim te noemen, maar heeft voor alsnog geen prijsdrukkend effect voor de korte termijn.

Forse vraag naar elektra

De vraag naar elektra is relatief fors voor de tijd van het jaar omdat de temperaturen in Europa onder het historische gemiddelde liggen. Het aanbod van elektra is nog niet optimaal omdat er in 2021 minder wind is dan voorgaande jaren. Ook laat de zon zich nog beperkt zien. De prijs voor de kortetermijncontracten is hierdoor ook nog hoog. Voor de langetermijncontracten is het niveau in vergelijking met vorig jaar en het jaar ervoor hoog. Dit wordt voor het grootste gedeelte veroorzaakt door de CO2-emissierechten.

Vraag naar olie

De wereldwijde vraag naar olie zal dit jaar sterker toenemen dan eerder gedacht, dankzij de vaccinatiecampagnes tegen het coronavirus en het economisch herstel van de crisis. Met name in de Verenigde Staten en China zal de vraag naar olie dit jaar sterker stijgen dan eerder voorzien. Het Internationaal Energie Agentschap denkt dat in de tweede helft van dit jaar vraag en aanbod op de oliemarkt in balans zullen komen. Eerder was er juist nog een groot overaanbod van olie omdat de vraag door de coronacrisis sterk was gedaald. Om de prijzen te stutten, verlaagden oliekartel OPEC en bondgenoten zoals Rusland de olieproductie. De zogenoemde OPEC+ is van plan de productie vanaf mei geleidelijk te gaan verhogen. De OPEC kwam dinsdag 20 april ook met positievere vooruitzichten voor de olievraag.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau NifeBeheer