Doorgaan naar artikel

Gasverbruik stijgt, prijs daalt

Foto: Canva premium

Foto: Canva

​Voor het eerst sinds anderhalf jaar is het gasverbruik in Nederland weer boven het gemiddelde van 2019 tot en met 2021 uitgekomen. Maar de gasprijzen zijn deze week toch gedaald.

De stijging van de gasprijs werd de afgelopen weken in verband gebracht met de dreiging van stakingen bij de Australische LNG-producent Chevron en met gepland en ongepland onderhoud op de Noorse gasvelden in de Noordzee. Aan die factoren is weinig veranderd.

Lees verder onder grafiek

Vraagkant dominant

Het houdt de markt alert, maar desalniettemin blijkt de vraagkant van de markt nog dominant. Het warme nazomerweer in de noordelijke helft van Europa zorgt aan die vraagkant voor ontspanning. En ook de nog niet van toon veranderende berichten over de haperende groei van de Chinese economie vermindert de kooplust. Ondertussen is de vulgraad van de Nederlandse gasvoorraden per 1 september gestegen naar 95,3%, waar dat op 2 september vorig jaar slechts 77,5% was.

Wel opmerkelijk in de gasupdate van het ministerie van Klimaat en Energie: in de laatste week van augustus is het gasverbruik in Nederland weer uitgekomen bóven het gemiddeld verbruik in dezelfde week over de jaren 2019 tot en met 2021. Dat is voor het eerst sinds het begin van de energiecrisis vorig jaar zomer.

Prognose: stabiel tot stijgend.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin