Gates: te weinig investering in landbouwinnovatie

19-09 | |
Gates wijst naar Afrika – het werelddeel met de laagste arbeidskosten, waar het desondanks niet lukt profijt te hebben van hogere prijzen voor landbouwproducten op de wereldmarkt. Foto: Canva
Gates wijst naar Afrika – het werelddeel met de laagste arbeidskosten, waar het desondanks niet lukt profijt te hebben van hogere prijzen voor landbouwproducten op de wereldmarkt. Foto: Canva

Er wordt te weinig geïnvesteerd in de innovatie van de landbouw – met name in ontwikkelingslanden, zegt Bill Gates, oprichter van Microsoft en beheerder van de Gates Foundation.

De liefdadigheidsstichting van Gates richt zich op het behalen van de doelen die de Verenigde Naties zich in 2015 stelden op gebied van duurzame ontwikkeling. Gates is niet optimistisch over het bereiken van de doelen in 2030. In een vraaggesprek met de New York Times zegt Gates dat de Groene Revolutie een van de belangrijkste gebeurtenissen ooit is geweest. “Maar sindsdien zijn we de weg kwijt”, aldus Gates.

De agrarische productiviteit in Afrika verhogen moet top-prioriteit zijn

Hulp aan de boeren om zich aan te passen aan de klimaatverandering moet bovenaan de agenda staan, zegt Gates. De landbouw moet toegang krijgen tot goedkope (kunst)meststoffen en beter uitgangsmateriaal – met het doel om de honger in de wereld te bestrijden. Gates noemt daarbij ook de verdere veredeling van stikstofbindende gewassen, die ook bij hogere temperaturen gedijen.

Gates wijst naar Afrika – het werelddeel met de laagste arbeidskosten, waar het desondanks niet lukt profijt te hebben van hogere prijzen voor landbouwproducten op de wereldmarkt. “Dat komt eenvoudigweg doordat de productiviteit veel lager is dan in rijke landen en de infrastructuur ontbreekt er. De kosten om meststoffen in te voeren en landbouwproducten uit te voeren zijn super super hoog. De agrarische productiviteit daar verhogen moet top-prioriteit zijn. Niet alleen om ondervoeding te bestrijden, maar ook om hun economieën te ontwikkelen, zodat ze zich kunnen wapenen tegen klimaatverandering.”

Braakman
Jan Braakman Redacteur


Beheer