Geachte politici, deskundologen en grachtengordelelite

U allen roept regelmatig iets over boeren. Niet dat u er verstand van heeft, maar wel een mening. Daarbij is bescheidenheid u vreemd.

Velen van u zijn nauw verbonden aan de grachtengordel (Wikipedia). Dus komt uw mening over boeren daar ook grotendeels vandaan. U zegt namelijk vaak dat we met de boerenbedrijven terug moeten naar vroeger. We putten nu de grond uit. We zijn de grote veroorzakers van het stikstofprobleem. Dat u vergeet daarbij te zeggen dat uw auto’s – minstens twee slurpende bolides per huishouden – sterk vervuilend zijn, neem ik u niet kwalijk. Evenals het feit dat u graag het vliegtuig neemt voor een korte of langere vakantie of een te declareren zakenreisje. Uw huizen zijn oud en vaak slecht geïsoleerd, dus energie verslindend. Maar ieder zijn eigen leven. Ik heb daar geen verstand van en dan moet je zwijgen.

U vindt dat wij terug moeten naar bedrijven, waar de biodiversiteit van de bodem leidend is

Maar dat doet u niet over boeren. U vindt dat wij terug moeten naar bedrijven, waar de biodiversiteit van de bodem leidend is. Dus geen kunstmest, geen pesticiden en geen krachtvoer. Wel een optimale situatie voor de dieren. Welzijn noemt u dat. Hoe boeren zich voelen, interesseert u niet zo veel. Het is uw goed recht om hier met een glas witte wijn in de hand met uw soortgenoten over te babbelen. Ook nog gezellig, lijkt me. En het is prettig praten over iets waar je geen verstand van hebt. Als de andere witte wijngenoten dat ook niet hebben, bent u het zomaar eens: het moet anders.

Natuurland

Mag ik u dan wijzen op de werkelijkheid? Wat er gebeurt als je boert zoals u dat wilt? Lees het artikel in de Boerderij van 14 juni: ‘Eigenlijk zijn we gruttoboeren’. In dat interview vertellen boer en boerin Bokma over hun bedrijf in Friesland. Dat is vrij groot, 140 hectare grasland. Natuurland, zoals u dat graag ziet. Ze houden 120 koeien die gemiddeld 5.500 kilo melk geven. Op een rantsoen van eigen gewonnen voer van het natuurland. Voor de duidelijkheid: koeien op een gangbaar bedrijf geven bijna twee keer zoveel melk. En leveren dus twee keer zoveel melkgeld op.

Een half inkomen

Daarom kan de familie Bokma niet leven van de opbrengsten van de koeien. Ze verdienen bij met de verkoop van vlees van eigen vee en het ontvangen van groepen. Dat levert 10% van de opbrengsten op. En verder een vergoeding van de overheid als gecertificeerd natuurboer plus eentje voor agrarisch natuurbeheer. Dat is nog eens 25% van het inkomen. Uit de melkveehouderij komt dus 65% van hun inkomen. Daarvan is dan ook nog een deel steun uit Brussel. Natuurboeren levert feitelijk maar een half inkomen op.

Reken maar uit wat het kost als we ons boerenland in Nederland zo inrichten als u roept in de media

Dus geachte politici, deskundologen en grachtengordelelite, u wordt in Wikipedia omschreven als intellectueel. Reken maar uit wat het kost als we ons boerenland in Nederland zo inrichten als u roept in de media. Of hebt u een beter verdienmodel? Kom er mee. Wij kunnen – en de familie Bokma voorop – er dan mee verder. Want dat kunnen we met uw gebabbel tot nog toe niet.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.