Doorgaan naar artikel

Gebrek aan bewijs, slachterij vrijuit na misstand

Slachterijen liggen dikwijls onder vuur in verband met dierenwelzijn.

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Foto: Canva.com premium

Foto: Canva.com

Hoe moeilijk het is misstanden aan te pakken in slachthuizen, toont een recente rechterlijke uitspraak over een slachterij. In hoger beroep komt er geen boete vanwege gebrek aan bewijs.

Slachterijen liggen dikwijls onder vuur in verband met dierenwelzijn. Het publiek kijkt kritisch toe en kan maar heel weinig hebben, een schandaal is snel geboren. Soms tot ontsteltenis van insiders in de sector die verontwaardiging overdreven vinden en dierenleed uitvergroot. Soms is ook overduidelijk: dit kan niet en dit moet aangepakt, in het belang van de hele vee- en vleessector. De rol van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is daarbij een ondankbare – tussen twee vuren en er is altijd wel een partij die vindt dat toezichthouders ofwel te streng ofwel te slap zijn.

Hoger beroep

Een recente rechtszaak in hoger beroep bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) laat zien hoe moeilijk het kan zijn om misstanden juridisch aan te pakken. In een zaak die op het eerste oog glashelder lijkt, gaat een slachterij waar ritueel geslacht wordt en waar iemand duidelijk over de schreef ging, toch vrijuit.

Aangrijpend

Het verslag van de inspecteur is aangrijpend. In een hoek van de slachthal van een slachterij waar ritueel geslacht wordt, ziet de inspecteur een rood vleeskratje staan. Daarin liggen vier geitenbokjes met doorgesneden hals. “Ik zag ook dat 1 van de geitjes nog leefde, ademde, zijn poten bewoog en zich probeerde op te richten”, meldt het rechtbankverslag. Een daar aanwezige persoon – het verhaal vertelt niet of dit een medewerker van de slachterij was of niet – vertelt dat hij de bokjes voor eigen consumptie heeft gedood en mee naar huis wil nemen. De betrokken persoon heeft zelf de halssnede toegebracht, zo vertelt hij de inspecteur, maar geeft toe dat hij dat niet had mogen doen omdat hij geen SVO-getuigschrift heeft van vakbekwaamheid voor het doden van dieren.

Boete voor slachterij

In eerste instantie kreeg de slachterij, van de NVWA, een boete van € 2.500 opgelegd vanwege overtreding van de Wet dieren. Het bedrijf had niet verhinderd dat een onbevoegd iemand in de slachterij dieren een halssnede heeft toegebracht. En daarmee heeft de slachterij er niet genoeg op toegezien dat onnodig dierenleed werd vermeden. De slachterij stapte naar de rechter en ving in eerste instantie bot bij Rechtbank Rotterdam.

CBb: Te weinig informatie

Maar bij de meervoudige kamer van het CBb haalde het toch een succesje. Het college van rechters vindt dat er te weinig informatie is over het tijdstip waarop de bokjes zijn gedood en over de plaats waar dat gebeurde. Ook is te weinig bekend over het gebruikte gereedschap of de herkomst van de bokjes. Daardoor kan de rechter niet met genoeg zekerheid zeggen dat de bokjes van de slachterij waren, gedood zijn in de slachterij, met gereedschap van de slachterij. Ook staat niet vast dat de slachterij wist dat dit gebeurde.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin