Gebrek aan vraag drukt uienprijs

09-07-2020 | |
Oogsten van vroege plantuien in 's-Heer Arendskerke in juni van dit jaar. - Foto: Peter Roek
Oogsten van vroege plantuien in 's-Heer Arendskerke in juni van dit jaar. - Foto: Peter Roek

De telersprijs van de beurs Goes voor de voorjaarsplantuien kwam maandag uit op € 17 tot € 20 per 100 kilo.

De winterplantuien konden al niet meer worden genoteerd. De verlaging van de telersprijs met € 1,50 is het gevolg van te groot aanbod voor de huidige marktsituatie. Regen, ook in het zuidwesten van het land, heeft gezorgd voor meer groei in de uien. De houdbaarheid van de uien gaat nu ook een rol spelen bij de verkoop door telers. Lang vasthouden is geen optie, ook omdat later geplante uien een lagere kostprijs hebben.

De baalprijs stond de afgelopen week onder druk en dat maakt inkopers voorzichtiger. Het is wachten op het moment dat de afzet aantrekt. Als indicatie voor de baalprijs geldt € 28 tot € 31. De markt is echter dusdanig complex dat er ook goedkoper wordt aangeboden, vanaf € 25 én duurder, met aan de bovenkant uitschieters tot € 34. Tot dusver gaan de uien weg voor verkoop in het binnenland en bestemmingen binnen Europa. De concurrentie neemt toe, uiteraard ook omdat in andere landen de eigen productie geleidelijk groeit. Spanje, Italië en Kroatië zijn vroeg aan de markt. Duitsland en Polen komen nu ook op gang met voorjaarsuien.

Export overzee

Export overzee vindt al wel plaats, maar mondjesmaat. Het beschikbare product is kwetsbaar, het prijspeil te hoog om wereldwijd goed te kunnen concurreren. Exporteurs wachten dan ook met ruim inkopen. De hoop is met name gevestigd op toenemende vraag vanuit Afrika, zodra de latere (beter houdbare) voorjaarsplantuien beschikbaar komen.

Prognose: prijsdaling.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer