Geen aparte nieuwe bank voor mkb

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

Er komt voorlopig geen aparte nieuwe bank voor het midden- en kleinbedrijf, als het aan staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken ligt. Zij liet op verzoek van de Tweede Kamer onderzoeken of zo’n bank een goed antwoord kan zijn op financieringsproblemen waar bedrijven in het mkb tegenaan lopen. Idee was om de Volksbank, in handen van de overheid, hiervoor in te richten.

MKB Nederland is zwaar teleurgesteld. Dat is geen verrassing, want die pleit al jaren voor zo’n aparte bank. De organisatie zegt niks te begrijpen van de afwegingen van Keijzer. Dat is gek, want haar conclusie is goed onderbouwd.

Oprichting van een aparte (staats)bank heeft nogal wat risico’s. Er is onder meer kans op marktverstoring. MKB Nederland roept wel van niet, omdat deze bank juist klanten zal krijgen die elders niet aan de bak kunnen, maar in de praktijk is dat natuurlijk lastig uit elkaar te houden. Je wilt ook niet dat zo’n nieuwe bank het stempel van ‘bank voor losers’ krijgt. Verder krijg je allerlei vraagstukken rondom rendabiliteit en professionaliteit.

Kleine mkb’ers niet interessant voor kwetsbare financiële wereld

Dat neemt niet weg dat er wel wat te verbeteren is. MKB’ers hebben door verschillende oorzaken een achterstand. Dat varieert van weinig onderpand en eigen vermogen tot kennisgebrek. Ook zijn de kleine bedragen waar het om gaat voor grote banken gewoon niet interessant. Tegelijk is de financiële wereld nog steeds kwetsbaar. Een paar grootbanken, met ook hun eigen zwakke plekken, domineren de markt.

Geen ideale situatie, maar los je dat op met een nieuwe overheidsbank? De overheid komt een actieve rol toe in het stimuleren van de economie. Dat is een les van de coronacrisis. Maar er zijn andere manieren om het mkb te financieren dan een aparte bank op te richten.

Ondanks de lage basisrente is financiering van bedrijven niet makkelijker geworden. Lees meer over (alternatieve) financiering op de themapaginaBeheer