Geen beweging in Nederlandse prijzen vleesvarkens

12-07 | |
De prijzen voor vleesonderdelen zijn stabiel, en daardoor ook de noteringen voor slachtvarkens.
De prijzen voor vleesonderdelen zijn stabiel, en daardoor ook de noteringen voor slachtvarkens.

De varkensprijzen noteren over de hele linie zijwaarts. Een rustige vleeshandel ligt daaraan ten grondslag. In andere delen van Europa is de stemming positiever.

In de diverse Nederlandse noteringen muteert er weinig begin deze week. Zoals al verwacht hield Vion de varkensprijs maandag stabiel op € 1,73 per kilo geslacht gewicht. Dat is de derde week op rij. Ook de beursprijs blijft op een gelijk niveau van € 1,74 per kilo.

Een belangrijke reden voor de stabiele situatie is de prijsontwikkeling van de vleesonderdelen. Daar melden de slachterijen geen noemenswaardige veranderingen over. De uitbraak van AVP in het westen van Duitsland geeft extra onzekerheid en spanning in de markt; de feitelijke impact lijkt vooralsnog beperkt.

Overigens ligt de Vion-notering nog steeds 33 cent per kilo boven het niveau van vorig jaar en bijna 40 cent hoger ten opzichte van 2020. In beide jaren zat de varkensprijs rond deze tijd in een sterk dalende trend.

Contrast met Zuid-Europa

Het contrast tussen het zuiden en noorden van Europa is groot. In Spanje, Italië en Frankrijk profiteert de markt van het toeristenseizoen, waardoor vlees goed gevraagd wordt en voorraden slinken. Dat gaat in combinatie met een niet te groot aanbod aan varkens als gevolg van de extreme hitte in delen van Zuid-Europa. Slachtgewichten zakken onderuit; in Frankrijk liggen ze zelfs op het laagste niveau sinds vier jaar. In alle drie deze landen lieten de noteringen de afgelopen weken prijsstijgingen zien.

In het noorden en oosten van Europa is de situatie moeizamer. Met name in Duitsland blijft er druk op de prijzen en is het afwachten of het de producentenvereniging woensdag lukt om de prijzen in de been te houden. Eerder moest internetveiling Teleporc een veer laten van 5 cent. In Denemarken is de situatie redelijk stabiel.

Vertraging van de groei

Optimisten hopen dat de voorspelde hoge temperatuur in onze contreien de markt de komende tijd een positieve impuls geeft. Door vertraging van de groei van de varkens kan het aanbod afnemen, terwijl zomerse omstandigheden doorgaans positief zijn voor de afzet van barbecueproducten.

Voor de Europese markt is het verder een opsteker dat er een goede vraag is vanuit Azië, en dat de varkensprijzen in China hoger liggen dan een paar maanden geleden. Of dit alles voldoende is om de varkensprijs de komende tijd een positieve zwengel te geven, is afwachten.

Prognose: stabiele varkensnoteringen.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stevens
René Stevens Freelance redacteur


Beheer