Doorgaan naar artikel

Geen boost zuivelmarkt door warm weer

zuivel warm weer premium

Foto: Canva

Het vooruitzicht op zeer goed weer lijkt niet direct tot een sterkere zuivelmarkt te zorgen.

Althans op de roommarkt verloopt het iets moeizamer door een sterker aanbod van room. Begin deze week waren er maar weinig transacties. Pas aan het einde van de week kwam er wat handel op een lager niveau.

Rustige botermarkt

Ook in boter verloopt het wat rustiger en lijken kopers wat terughoudender en is een prijs tussen € 4.600 tot € 4.700 per ton mogelijk op het moment. De GDT van afgelopen dinsdag liet een beeld zien, waarin vollemelkpoeder met prijsdruk te maken hadden. Voor dit product vertoont China nauwelijks interesse. De binnenlandse Chinese productie lijkt niet de 12% aan te tikken, maar valt een stuk lager uit. Feit is wel dat het ontbreken van het land op de wereldmarkt voor een moeilijke markt zorgt.

In Europa blijft de prijs van mageremelkpoeder stabiel deze week, na wat prijsstijgingen in de afgelopen tijd. Het prijsverschil met GDT is groot, waardoor kopers er vanuit gaan dat ook de prijzen in Europa een stap terug gaan doen.

In de kaasmarkt lijkt verdere prijsstijging niet meer mogelijk

De vraag naar mageremelkconcentraat is goed, zowel vanuit Griekenland voor vers gebruik als vanuit Polen om te drogen. De prijs maakt een klein stapje omhoog naar € 2,05 per kilo en lijkt dit niveau vast te kunnen houden in de komende week. In de kaasmarkt lijkt een verdere prijsstijging niet meer mogelijk. In de afgelopen weken zorgde de prijsstijging van jonge Goudse foliekaas voor enige verbazing. De weg van melk naar kaasproductie werd al langer verkozen boven de combinatie boter en mageremelkpoeder. Maar producenten houden nog steeds vol dat de voorraden niet groot zijn. Deze week lijkt er een kentering in de prijsstijgingen te komen. Kaas blijft stabiel in prijs op € 3,50 per kilo. Mozzarella is nog wel wat moeilijker verkrijgbaar en zit met een prijs van € 3,45 vlak onder de prijs van Goudse kaas.

Prognose: eiwit stabiel, prijsdruk vetkant.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Marc Dijkerman

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin