Doorgaan naar artikel

Geen Braziliaans rundvlees meer bij AH en Lidl

AH en Lidl Nederland stoppen met de verkoop van Braziliaans rundvlees in verband met ontbossing.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Coned Beef. Foto: Canva premium

Corned Beef. Foto: Canva

Supermarktketens Albert Heijn en Lidl Nederland stoppen met de verkoop van Braziliaans rundvlees in verband met ontbossing.

Naast de Nederlandse supermarkten stoppen ook het Belgische Delhaize en Carrefour met de verkoop. Ook Auchan en Sainbury’s zeggen geen rundvlees meer af te nemen uit het Zuid-Amerikaanse land. De supermarkten doen deze uitspraken naar aanleiding van een onderzoek naar aan ontbossing gerelateerd rundvlees door de onderzoeksjournalistiek-platform Repórter Brasil en milieubeweging Mighty Earth. Hieruit bleek dat een groot gedeelte van runderen van rundvleesverwerker JBS worden gehouden in de Amazone. Dit regenwoud wordt bedreigd voor illegale boskap om land vrij te maken voor onder andere weilanden.

Te veel beloften gedaan

“Dit is een belangrijk keerpunt, omdat meerdere grote supermarkten in Europa duidelijk ‘nee’ tegen Braziliaans rundvlees zeggen vanwege de zorgen over ontbossing”, zegt Nico Muzi, directeur van Mighty Earth Europa. “Dit zijn concrete commerciële acties van een aantal grote supermarkten uit Europa om geen rundvlees meer te kopen en verkopen van een bedrijf en een land die te veel beloften hebben gedaan en te weinig resultaten hebben laten zien.”

Braziliaanse beef jerky

Albert Heijn zegt dat zij al weinig Braziliaans vlees verkopen, maar dat nu helemaal uitbannen. Hierdoor verdwijnt de Jack Link’s beef jerky binnenkort uit de schappen. Ook de andere supermarkten stoppen met de verkoop van dit merk. De corned beef, langer houdbaar, gekookt rundvlees, met Braziliaanse origine zal ook uit de schappen gehaald worden. Lidl Nederland zegt helemaal geen Zuid-Amerikaans vlees meer te willen verkopen en stopt in januari 2022 met de verkoop van Braziliaans rundvlees.

Reactie JBS

JBS zegt tegen persbureau Reuters dat het nul tolerantie heeft voor het illegaal kappen van oerwoud en heeft meer dan 14.000 leveranciers uit het bestand gezet, omdat zij zich niet aan de regels hielden. Daarnaast zegt JBS dat het onderzoek maar vijf van de 77.000 directe leveranciers van het bedrijf noemt en dat die bedrijven aan de regels voldeden toen ze werden gekocht. In totaal importeerde de EU in 2020 84.000 ton rundvlees uit Brazilië, volgens cijfers van de EU.

Albert Heijn en vleesleverancier van de winkelketen zijn bezig met het uitrollen van een nieuwe rundvleesketen, waarin het overgrote gedeelte van het rundvlees van Nederlandse bodem moet komen. Dat proces verloopt ook nog niet helemaal zonder strubbelingen.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin