Britse boer heeft geen concurrentievoordeel op EU-markt

28-12-2020 | |
Foto: Henk Riswick
IMG_ris183714-014

Britse boeren krijgen op de Europese markt geen concurrentievoordelen op gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu- en klimaatregels.

Dat zei Jochem Wiers van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het eind vorige week gesloten akkoord. In de deal is vastgelegd dat Schots pootgoed niet kan worden uitgevoerd naar de Europese Unie.

Bij de naleving van de regels voor de ondersteuning van de landbouw verwijst het verdrag naar de afspraken binnen het wereldhandelsakkoord over landbouwsubsidies. Op die manier is verzekerd dat de Europese Unie ook na de afspraken met de Britten het eigen Gemeenschappelijk Landbouwbeleid kan voortzetten.

Beperkte invloed van de nationale parlementen

Hoewel er een akkoord is, zijn de voorbereidingen voor de veranderingen in de douaneafhandeling nog niet geheel afgerond. Er wordt nog gewerkt aan de inrichting van een veterinair inspectiepunt voor de export en keuring van levende dieren bij de havens.

In de Tweede Kamer is breed ongenoegen over de beperkte invloed van de nationale parlementen. Het bereikte akkoord moet wel worden voorgelegd aan het Europees Parlement; de parlementen van de lidstaten hebben geen formele mogelijkheid om de deal af te wijzen (of goed te keuren).

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.