Geen contact met vee of huisdier bij corona-infectie

09-03-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Mensen die besmet zijn met het coronavirus Covid-19 moeten uit voorzorg contact met huisdieren en vee vermijden. Dat adviseren het RIVM en Wageningen Bioveterinary Research (WBR).

Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat dieren besmet kunnen raken met het virus of het virus kunnen verspreiden, wordt geadviseerd intensief contact uit voorzorg te voorkomen. Het gaat dan ook om bijvoorbeeld aaien. WBVR adviseert ook om niet zelf het vee te verzorgen als een patiënt in quarantaine moet.

Hond in Hongkong

Vorige week werd het coronavirus in Hongkong bij een hond gevonden in neusslijm. Het ging om een hond van een patiënt met het virus. Het dier vertoonde geen symptomen van corona en ook in monsters van uitwerpselen van het dier werd het virus niet gevonden. Het is daardoor onzeker of de hond daadwerkelijk geïnfecteerd is met het virus, of dat het dier het virus alleen heeft opgepikt uit de omgeving. Het advies van deskundigen over de omvang met huisdieren en vee is daarom niet gewijzigd door de vondst: laat dieren door anderen verzorgen. Mensen die alleen wonen wordt geadviseerd om het dier elders onder te brengen.

Coronavirussen niet nieuw in veehouderij

Coronavirussen zijn niet nieuw in de veehouderij. In de natuur komt een grote variatie aan coronavirussen voor, die in tal van diersoorten ziekte kunnen veroorzaken. Het Porcine Epidemische Diarree Virus is ook een coronavirus. Dat veroorzaakt ernstige diarree en veel sterfte bij jonge biggen. “Ook de pluimveesector lijdt wereldwijd flink aan de gevolgen van infecties veroorzaakt door coronavirussen (Infectieus Bronchitis Virussen)”, aldus WBVR.

WBVR gaat onderzoeken of het Covid-19virus overdraagbaar is naar landbouwhuisdieren, met name naar varkens. Deze dieren hebben receptoren op hun cellen voor SARS-CoV en SARSCoV2. Bij het coronavirus SARS-CoV is geen verspreiding naar vee waargenomen. “Verspreiding van SARS-CoV2 naar vee kan echter niet uitgesloten worden”, aldus WBVR.

China onderzoekt herkomst coronavirus

China onderzoekt uitgebreid de herkomst van het Covid-19 virus. Het China Animal Health and Epidemiology Center heeft meer dan 4.800 monsters van varkens, pluimvee, honden en katten getest, maar deze waren allemaal negatief. Op basis daarvan sluiten de onderzoekers voorlopig uit dat het virus vanuit de veehouderij komt. Eerder stelde het Wuhan Virus Instituut vast, op basis van genoomsequentie van het nieuwe coronavirus, dat vleermuizen waarschijnlijk de natuurlijke gastheer zijn van het virus.

De wereldorganisatie voor diergezondheid OIE houdt de situatie nauwgezet in de gaten. Wanneer het virus wordt aangetoond bij een dier, moet dit direct worden gemeld, samen met de testmethode en relevante epidemiologische informatie.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer