Doorgaan naar artikel

Geen coöperatieve maar zakelijke blik op ForFarmers

Foto: Koos Groenewold

Foto: Koos Groenewold

“Als in een huwelijk het boek uit is, zie je alleen de minpunten bij je partner. Het goede valt je niet meer op. Dat is ook zo bij Forfarmers”, zegt Hannah.

“Ik had blij moeten zijn met de hogere winst van mijn coöperatie, maar ik ben het niet. Ik denk er aan dat die hogere winst komt door duurder voer te verkopen aan de boeren. Mijn coöperatieboek van ForFarmers is voor mij dus ook uit”, filosofeert ze.

Voerleverancier met zakelijke ogen bekijken

Daar moet ik even over nadenken, maar ik bekijk onze voerleverancier ook met zakelijke ogen. En dan vind ik dat die het nog niet zo slecht doet in deze moeilijke coronatijd. Die benutten ze bijvoorbeeld door een plan voor kostenbesparingen sneller uit te voeren. Vooral daardoor steeg de operationele winst met 41% tot 47, 5 miljoen. Goed voor de aandeelhouders en daar behoren de leden ook toe. We zijn tenslotte medeaandeelhouder.

“Je vergeet dat kostenverlaging gepaard gaat met het sluiten van fabrieken en het schrappen van andere banen”, zegt Hanna. “Dat maakt mensen werkloos in een tijd waarin door corona de werkloosheid snel op loopt. Het wordt moeilijker om nieuw werk te krijgen. Vooral voor ouderen. Op de arbeidmarkt ben je tegenwoordig met vijftig al oud. Voor hen zijn het slechte tijden.”

Waarom niet eerder kosten besparen?

Ik vind het altijd vreemd dat bedrijven pas beginnen te reorganiseren als het slechter gaat. Dat moet je voor zijn. Directeur Yoram Knoop kondigde aan dat ForFarmers werkt aan nieuwe plannen om kosten te besparen. Dan denk ik: Waarom niet eerder? Als er bespaard kan worden, kon dat een paar jaar eerder ook al. Dan had het voer goedkoper kunnen zijn.

Knoop hangt het nu op aan de verwachtingen voor de toekomst. De markt blijft volgens hem moeilijk. Zowel het aantal varkens als koeien in de landen waarin het bedrijf actief is zal dalen. Ze moeten dus alle zeilen bijzetten om blijvend goede resultaten te halen.

Dan zijn ze nu mooi op tijd met de nieuwe kostenbesparingen. Dat verdient een compliment. Ik moet bekennen dat ik, net als Hanna, dat ook zakelijk beoordeel en niet meer met een coöperatief gevoel.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Vergaderboer

Columnist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin