Geen deal Rusland en Opec: vrije val olieprijs

10-03-2020 | |
Een handelaar op de Boursa Kuwait in Koeweit draagt een mondkapje tegen het coronavirus. - Foto: AFP
Een handelaar op de Boursa Kuwait in Koeweit draagt een mondkapje tegen het coronavirus. - Foto: AFP

Op het dieptepunt was een vat Brent-olie maandag 9 maart $ 32 waard. De olieprijs kelderde die dag met een noodgang omdat Rusland niet instemde met een verdere productieverlaging.

Een afname van 25% binnen een dag; de grootste daling sinds de Golfoorlog in 1991. Dat schrijft persbureau Reuters.

Oorzaak: Rusland weigerde het voorstel van de Opec te accepteren om de olieproductie met nog eens 1,5 miljoen vaten per dag extra te verlagen. Als gevolg hiervan zal het huidige productieakkoord aan het eind van deze maand aflopen. Vanaf 1 april zijn alle olieproducenten vrij om te produceren hoeveel ze willen.

IEA geeft waarschuwing af aan olieproducenten

Tegelijk verwacht het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in zijn maandelijkse rapport over de oliemarkt dat de vraag naar olie dit jaar zal dalen. De wereldeconomie wordt immers geraakt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

IEA-topman Fatih Birol waarschuwde de olieproducenten dat ‘Russisch roulette spelen’ op de oliemarkt ‘ernstige gevolgen’ kan hebben. Als de olieprijs onder de 25 dollar per vat komt te liggen, dreigt de ontwikkeling van de Amerikaanse markt voor schalie-olie volgens hem stil te vallen. Daardoor zou minder olie beschikbaar komen.

Veel belangstelling op beurzen voor oliebedrijven

De prijsval is niet meegenomen in het rapport van de IEA. Oliebedrijven staan door die daling volop in de belangstelling op de beurzen. De koers van oliegiganten als Chevron, ConocoPhillips en ExxonMobil verloren respectievelijk bijna 15%, meer dan 25% en ruim 14%.

Dieselprijs iets lager

Dinsdag 10 maart klom de olieprijs voorzichtig naar $ 37,20 per vat Brent. De dieselprijzen zijn deze week ook iets lager dan normaal, maar zakken zeker niet zo hard als de olieprijs. 100 liter kost € 90,19 bij afname van 4.000 liter met LTO-ledenvoordeel. Vorige week was dat nog € 98,79.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Lydia van Rooijen Redacteur
Meer over


Beheer