Geen direct effect coronaregels op boerenbedrijf

Het kabinet heeft de coronamaatregelen opnieuw aangescherpt. Er is sprake van een gedeeltelijke lockdown, aldus premier Mark Rutte.

Restaurants en cafés moeten vanaf woensdagavond sluiten. In eerste instantie gaat dit voor vier weken duren. Over twee weken wordt beoordeeld of de maatregelen effect hebben en aangepast moeten worden.

Geen veranderingen voor land- en tuinbouw

Los van de gevolgen voor de afzet van producten, betekenen de nieuwe maatregelen geen veranderingen voor de land- en tuinbouw. De nieuwe regel van maximale groepsgrootte van vier personen in privésfeer en dertig mensen in openbare ruimtes binnen én buiten gelden niet voor bedrijven en organisaties die dagelijkse werkzaamheden verrichten.

Oogsten

(Oogst)werkzaamheden kunnen dus doorgaan als gepland. Werkgevers zijn wel verantwoordelijk voor een veilige werkplek, waarbij anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Ook bij politieke vergaderingen, zoals van de Tweede Kamer, maar ook van gemeenten, provincies en waterschappen, geldt een uitzondering op de regel van maximaal dertig mensen bij elkaar in een openbare ruimte.

Boerencamping mag open blijven

Terwijl restaurants en cafés moeten sluiten, mogen verblijfsaccommodaties, zoals boerencampings open blijven. Campings mogen zelf besluiten hoe ze de coronaregels vertalen naar hun eigen bedrijf.

Sectororganisaties hebben eerder al protocollen opgesteld over de wijze waarop ze met de corona om kunnen gaan. Ook zorgboerderijen mogen de dagbesteding voor jongeren en mensen met een beperking voortzetten. Daarnaast kunnen cliënten en mantelzorgers op de diensten van de zorglandbouw blijven rekenen. Hetzelfde geldt voor kinderopvang.

LTO Nederland zegt dat ondernemers terecht kunnen bij de Werkgeverslijn land- en tuinbouw bij vragen over het werkgeverschap in coronatijd.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.