Geen dreigement, maar waarschuwing aan Johnson

15-06 | |
Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

De Europese Commissie heeft het wel gehad met de Britse premier Boris Johnson.

Als hij zijn plannen voor het oprekken van het brexit-akkoord doorzet, riskeert hij een handelsoorlog. Het is geen dreigement; Brussel zegt wat ze doet: invoerrechten en -quota invoeren.

Noord-Ierland speelt hoofdrol

Brussel en het Verenigd Koninkrijk onderhandelden jaren over de brexit-voorwaarden. In dit hoofdpijndossier speelt Noord-Ierland een hoofdrol. Noord-Ierland grenst aan EU-lidstaat Ierland. Uit angst voor opleving van de onlusten gelden voor Noord-Ierse producten de Europese regels. De landsgrens blijft daardoor open. De feitelijke Europese ‘buitengrens’ ligt tussen Noord-Ierland en het VK.

Johnson ondertekende dit akkoord destijds, maar wil er nu vanaf. Hij wil de buitengrens met Noord-Ierland slechten. Het brexit-akkoord is een politieke doorn in het oog. De Noord-Ieren liggen er in het Lagerhuis om dwars, en die steun kan de geplaagde Johnson wel gebruiken.

Deze zogenoemde Noord-Ierland-route is onverteerbaar

Brussel vreest dat via de ‘achterdeur’ – VK, Noord-Ierland, Ierland – straks ongezien producten uit bijvoorbeeld China de Europese Unie binnenkomen. Deze zogenoemde Noord-Ierland-route is onverteerbaar. Johnson moet zijn ‘triviale wijzigingen’ zoals hij zijn voorstel noemt, nog door het parlement loodsen. Maar hij is alvast gewaarschuwd: juridische procedures én invoerrechten/invoerquota. Of hij ervan onder de indruk is, is overigens twijfelachtig.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Meer over


Beheer