Skip to content

Geen eisen aan landbouwproducten in Britse wet

Foto: Frank Uijlenbroek

Foto: Frank Uijlenbroek

Het Britse parlement wil geen eisen rond gezondheid of dierenwelzijn opnemen in de nieuwe landbouwwet die begin volgend jaar van kracht moet worden. Een amendement om wel dergelijke eisen op te nemen is tot woede van de boerenorganisaties met een flinke meerderheid verworpen.

Volgens staatssecretaris voor Landbouw Victoria Prentis ‘gaat het bij deze wet om de landbouw, niet om de internationale handel’. Zij vreest bovendien dat andere landen soortgelijke eisen gaan stellen aan Britse producten waarmee de export in gevaar kan komen.

Maar de boerenbonden stellen dat het niet opnemen van de eis dat producten aan de hoge Britse standaarden moeten voldoen de poort open zet voor goedkopere voeding van minder kwaliteit. Dat kan met name het geval zijn nu de regering in Londen onderhandeld met de Verenigde Staten over een nieuw handelsakkoord.

‘Hard gevochten’

Voorzitter John Davies van de Welsh boerenbond NFU Cymru: ‘’We hebben hard gevochten om die eisen wel in de wet te krijgen. De wet stelt nu op geen enkele manier voorwaarden waarmee we de hoge standaarden in onze landbouw in stand kunnen houden. Het kan niet zo zijn dat onze boeren straks moeten concurreren tegen producenten die zich aan veel minder eisen hoeven te houden.”

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin