Skip to content

Geen handelsbesprekingen VS en China gepland

Foto: ANP

Foto: ANP

Er zijn geen nieuwe officiële handelsbesprekingen gepland tussen de Verenigde Staten en China over hun zogenoemde fase 1-handelsdeal. Dat schrijft persbureau Reuters naar aanleiding van een gesprek met de stafchef van het Witte Huis, Mark Meadows.

Gesprekken over de handelsdeal worden gezien als een belangrijke factor in het nakomen van de afspraak dat China meer Amerikaanse producten koopt. In de deal, die werd gesloten om de handelsoorlog te stoppen, hebben de twee economische grootmachten afgesproken dat China onder andere meer Amerikaanse agrarische producten koopt.

Herziening handelsovereenkomst

President Donald Trump vertelde eerder dat hij een herziening van de handelsovereenkomst heeft uitgesteld, omdat hij gefrustreerd is over de aanpak van het coronavirus in China. Meadows liet weten dat de herziening niet is verzet, maar dat handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer wel in contact blijft met China over het nakomen van de verplichtingen.

Invoer Amerikaanse producten

Volgens Reuters ligt de beloofde invoer van Amerikaanse producten ver achter bij het tempo dat nodig is om de doelstelling voor het eerste jaar te behalen. De aankopen door China zijn echter de afgelopen tijd toegenomen nu het land herstellende is van de coronacrisis. China zou dit jaar $ 12,5 miljard extra aan landbouwproducten ten opzichte van 2017 moeten kopen en volgend jaar $ 19,5 miljard extra.

Vorige week meldde het Amerikaanse ministerie van landbouw de verkoop van 126.000 ton sojabonen aan China, de achtste opeenvolgende dag met grote verkopen aan Chinese kopers.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin