Geen hogere verkoopprijzen voor Franse voedingsindustrie

28-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Franse voedingsfabrikanten zijn er bij de jaarlijkse onderhandelingen over de door de supermarkten te betalen verkoopprijzen weer niet in geslaagd hogere prijzen te bedingen.

Gemiddeld lagen die prijzen juist 0,3% onder het niveau van afgelopen jaar. De enige uitzondering is zuivel waar wel een beperkte prijsstijging uit de bus is gekomen.

Volgens de organisatie van voedingsbedrijven Ania is er nu al acht jaar achtereen sprake van deflatie bij hun verkoopprijzen.

Dit is een immense teleurstelling voor iedereen die werkt aan de voedingssoevereiniteit

‘Ondanks de sterk stijgende kosten voor bepaalde agrarische grondstoffen en dreigende tekorten bij bepaalde ingrediënten en ondanks alle oproepen van de regering tot een verantwoordelijke houding, gaat de vernietiging van de waarde door. Dit is een immense teleurstelling voor iedereen die werkt aan de voedingssoevereiniteit. De prijzenoorlog in de supermarkten richt grote schade aan in de landbouw, in de verwerkingsindustrie en in de hele sector’, schrijft Ania. De voedingsindustrie had juist gemiddeld 3% prijsstijging nodig om alleen al de gestegen kosten op te vangen.

Egalim

De organisatie dringt er daarom bij de regering op aan met spoed de wet Egalim, die bedoeld is om betere prijsverhoudingen en daardoor een betere beloning voor boer en tuinder te garanderen, te versterken. “Een tweede wet is nodig om waarde te scheppen voor de hele sector en zowel de agrariërs als de voedingsbedrijven een correcte beloning te bieden. Een wet die ook de juiste prijzen garandeert om de transitie in de voedingswereld te verzekeren.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteurBeheer