Doorgaan naar artikel

Geen interim-dividend voor leden Fonterra om corona

Foto: ANP

Foto: ANP

Ondanks een verviervoudiging van de nettowinst en een aflossing van bijna een vijfde van schulden betaalt Fonterra geen interim-dividend uit. Het zuivelbedrijf wil geld in kas houden vanwege de onduidelijke situatie rond het coronavirus.

Het Nieuw-Zeelandse zuivelbedrijf Fonterra herhaalde bij de presentatie van zijn halfjaarcijfers dat de melkprijs over het lopende boekjaar zal uitkomen tussen de 28 en 30,5 cent per kilo melk. Dat is bij 4,4% vet en 3,2% eiwit. Daar kan nog dividend van 0,5 tot 1 cent per aandeel bijkomen. Een interim-dividend gaat het echter niet betalen.

Meer omzet en winst voor Fonterra

Fonterra’s omzet steeg in het afgelopen halfjaar (einde 31 januari 2020) met 7% naar omgerekend € 5,5 miljard. De operationele kosten daalden met € 74 miljoen (11%). De bruto winst steeg met 87% naar € 309 miljoen. De nettowinst steeg met € 38 miljoen naar € 155 miljoen.

De verkoop van aandelen in DFE Pharma en Foodspring leverde € 330 miljoen op. Mede hierdoor kon Fonterra flink aflossen op zijn schulden. Die daalden met € 845 miljoen naar € 3,1 miljard.

Fonterra reorganiseert

Fonterra is na eerdere forse ingrepen en afboekingen nog steeds bezig met reorganiseren. Op de waarde van melkveebedrijven in China en activiteiten van DPA Brazilië is in totaal € 105 miljoen afgeboekt. Beide onderdelen staan nog steeds in de verkoop.

Het resultaat in de belangrijke Ingrediënts-divisie daalde licht van € 246 miljoen naar € 234 miljoen als gevolg van de verkoop van het aandeel in DFE Pharma. In de Foodservice- en Consumentendivisie zag Fonterra zijn resultaten verbeteren. Daarin steeg het bedrijfsresultaat van € 32 miljoen naar € 78 miljoen. Zo nam de afzet aan bakkerijen en koffie- en theeschenkerijen in China en Azië toe.

Naast corona onrust in Hongkong en Chili en droogte Nieuw-Zeeland

Voor de tweede helft van het jaar zijn voor een groot deel van de melkaanvoer al contracten gesloten. Afhankelijk van het verloop van de coronacrisis bepaalt de coöperatie aan het einde van het boekjaar of er wel of geen dividend wordt uitgekeerd.

Ook onrusten in Hongkong en Chili baren de zuivelonderneming zorgen. Daarbij kan aanhoudende droogte in Nieuw-Zeeland gevolgen hebben voor de melkaanvoer en productiekosten.

Bekijk het verloop van de aandelenkoers van Fonterra en andere agrifoodbedrijven in de beursindex via Foodagribusiness.nl/markt

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin