Geen joint venture tussen ForFarmers en 2Agriculture

07-02 | |
Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

ForFarmers en 2Agriculture zien af van de voorgestelde joint venture. Het besluit volgt op aanhoudende bezwaren van de Britse mededingingsautoriteit CMA.

ForFarmers UK en 2Agriculture maakten hun plannen voor een joint venture op 1 juli 2022 bekend. 2Agriculture is eigendom van de Boparan Holding, die ook eigenaar is van de 2 Sisters Food Group. Insteek van beide ondernemingen was om met een gebalanceerde voerportfolio voor alle sectoren beter aan de behoeften van boeren te kunnen voldoen.

Bij de CMA kwamen echter diverse bezwaren binnen over de impact die de joint venture zou hebben op de keuze van voerleveranciers en pluimveevoerprijzen. Na een eerste onderzoek stelde de autoriteit vast dat er in vier regio’s sprake was van mededingingsbezwaren. Dit zou kunnen leiden tot hogere prijzen voor pluimveevoer, een lagere kwaliteit voer of slechte dienstverlening. De CMA was ook bezorgd dat de joint venture de pluimveehouderijen en verwerkingsbedrijven van Boparan op oneerlijke wijze zou bevoordelen, met als gevolg minder keuze voor kleinere pluimveebedrijven en -verwerkers die voor hun voer mogelijk afhankelijk zijn van ForFarmers en Boparan.

Geen goede oplossing voor bezwaren

Begin januari maakte CMA bekend dat het de door ForFarmers en 2Agriculture aangeboden oplossingen om bezwaren tegen de voorgenomen joint venture van beide bedrijven uit de weg te ruimen, onvoldoende vond. De autoriteit kondigde aan een diepgaandere analyse in te stellen wat vaak maanden kan duren. Reden voor beide voerbedrijven om nu af te zien van de joint venture-plannen.

Een woordvoerster van ForFarmers laat weten dat bij het besluit rekening is gehouden met de huidige impact op beide bedrijven, de duur en de kosten die ermee gemoeid zijn en de impact die dit proces heeft op zowel werknemers als boeren. De onderneming doet nog geen uitspraken over de gevolgen voor de te volgens strategie ten aanzien van de Britse activiteiten. ForFarmers en 2Agriculture blijven van mening dat de joint venture een robuust bedrijf zou hebben opgeleverd, met verbeterde expertise en bereikbaarheid over de sectoren heen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Willem Veldman
Jan Willem Veldman Redacteur


Beheer