Geen KAS-notering, kali iets goedkoper

03-01 | |
De kunstmesthandel ligt nagenoeg stil. Iedereen wacht op verder dalende prijzen - Foto: Peter Roek
De kunstmesthandel ligt nagenoeg stil. Iedereen wacht op verder dalende prijzen - Foto: Peter Roek

De kunstmesthandel ligt stil en KAS heeft geen notering meer. De nieuwe prijs zal straks fors lager zijn dan de € 87 per 100 kilo in december.

De kunstmesthandel ligt begin januari compleet stil. Zo kort na de feestdagen gebeurt er niets. De oude KAS-decembernotering van € 87,30 per 100 kilo was al niet langer representatief voor de dalende markt, maar nu is er helemaal geen notering meer. Vorig jaar was dat nog wel het geval. KAS noteerde toen € 63,30 (bron: groothandel Triferto).

Die € 63,30 lijkt grof geschat ook wel een beetje het niveau van de huidige KAS-prijs, want de markt is zeer afwachtend. Niet zonder reden, want op de wereldmarkt wordt meststof ureum nog altijd goedkoper.

Energieprijzen lager

Ook de energieprijzen zijn afgelopen maand verder omlaag gegaan. Zo noteerde gas voor het eerstkomende kwartaal begin december € 1,51 per kuub, maar was dat aan het eind van die maand nog slechts € 0,97 per kuub. Dat blijkt uit cijfers van TradeGas.

Daar staat tegenover dat de voorraden bij de groothandel en directe leveranciers niet overdreven groot zijn en dat de industrie op beperkte capaciteit draait. Niettemin, de KAS-markt is een dalende markt. Iedereen wacht op verder dalende prijzen.

Kali heeft nog wel gewoon een notering. Hier gaan de prijzen in het nieuwe jaar met € 2,50 naar beneden. Kali noteert zodoende € 85,10 per 100 kilo. Dat is nog altijd fors meer dan vorig jaar toen drie tientjes minder betaald werd.

Kaliprijzen onder druk

De kaliprijzen blijven bovendien op de langere termijn onder druk staan. Er is nog geen nieuw marktevenwicht nadat er in Noordwest-Europa vraaguitval ontstond door de hoge kaliprijzen.

De kleine Nederlandse fosfaatmarkt dan. Op die markt zijn de prijzen sinds begin september gelijk gebleven. Tripel superfosfaat noteert deze week opnieuw € 102,10 per 100 kilo en dat is € 40 meer dan begin 2022 betaald werd.

Die stabiele prijs staat in schril contrast met de mondiale fosfaatmarkt, want daar dalen de prijzen wel. De reden dat dit met tripel superfosfaat niet gebeurt, is dat de grondstoffen voor die meststof vooral uit Rusland komen.

Prognose: dalende markt.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer