Geen kunstmesthandel, hoge prijs niet representatief

05-12-2022 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Kunstmestprijzen blijven ‘op papier’ gelijk door een gebrek aan handel. De markt is echter duidelijk dalende.

De kunstmestmarkt bevindt zich begin december op een fors lager niveau dan in de afgelopen maanden. Toch is dat niet terug te zien in de prijs. KAS noteert al sinds medio september ongewijzigd: € 87,30 per 100 kilo. Dat is nog altijd € 25 meer dan vorig jaar rond deze tijd betaald werd. Dat blijkt uit cijfers van groothandel Triferto.

De ‘werkelijke’ prijs van KAS ligt op dit moment echter een stuk lager, want de gasprijs gaat, op een enkele opleving na, al langere tijd omlaag. Zo noteerde gas medio september nog € 2,33 per kuub voor het eerstkomende kwartaal. Deze week is dat teruggelopen naar € 1,36 per kuub (bron: TradeGas). Dat fors lagere gasprijsniveau zou normaal gesproken zijn effect niet missen op de kunstmestprijs, maar nu is er simpelweg geen markt.

Geen vraag naar kunstmest

Kunstmestfabrikanten hebben de KAS-productie weliswaar weer iets opgevoerd, maar ze leveren nauwelijks product uit. Bovendien is er geen boerenvraag. Boeren kochten dit jaar wel meer KAS in de voorverkoop, maar dat deden ze vooral in de eerste ronde tot september. Daarna bleef het grotendeels stil. Het is nu wachten op het voorjaar. De huidige hoge KAS-prijs bestaat op dit moment vooral op papier.

Op kali is dit jaar in de voorverkoop bespaard door akkerbouwers. De vraag was zeer matig. Toch bleven ook hier de prijzen gelijk. KAS noteert al wekenlang € 87,60 per 100 kilo; € 34 meer dan vorig jaar betaald werd. De hoge kaliprijzen hebben in Noordwest-Europa voor steeds meer vraaguitval gezorgd. Dat betekent dat de prijzen op termijn zullen gaan dalen. Het is nog zoeken naar een nieuw marktevenwicht.

De markt voor tripel superfosfaat is klein in Nederland. Ook hier blijven de prijzen gelijk. Fosfaat noteert zodoende € 102,10 per 100 kilo. Er kan wel iets van de prijs afgaan, want mondiaal gezien staan fosfaatprijzen licht onder druk. Vorig jaar noteerde tripel superfosfaat overigens nog € 58,10 per 100 kilo.

Prognose: dalende KAS-markt.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer