Doorgaan naar artikel

Geen leven in de fritesmarkt

Foto: Atelier 80

Foto: Atelier 80

De situatie op de aardappelmarkt is vergelijkbaar met de voorgaande weken.

PotatoNL noteert op de laatste novemberdag voor fritesgeschikte aardappelen met bestemming Nederland, België en Duitsland stabiel 13 cent lager op € 2,75 tot € 3,50 per 100 kilo. Ook de voeraardappelnotering daalt iets naar € 2 tot € 2,75 per 100 kilo.

Amper vrije transacties

Net zoals de voorgaande weken is de hoeveelheid transacties minimaal. Het Belgische Belgapom noteerde afgelopen vrijdag ook gelijk voor Fontanes en Challengers op € 2 per 100 kilo. Vorige week zat er evenmin beweging in de Duitse aardappelnoteringen van Reka en ook het Franse RNM liet geen verandering zien. Verder blijft de notering voor het eerst aflopende aprilcontract op de termijnmarkt in Leipzig rustig rond € 6 per 100 kilo bewegen.

Er is weinig gaande op de aardappelmarkt. De laatste aardappelen van zware gronden in het Zuidwesten, België en sommige gebieden in Noord-Frankrijk worden met veel moeite uit de grond gehaald. Sommige percelen zijn zelfs helemaal niet rooibaar. Enkele telers maken de keuze om de gerooide aardappelen op te ruimen. Dit om geen dure kiemremmers te hoeven gebruiken en extra kosten te maken waarvan het onduidelijk is of deze worden terugverdiend.

Het gros van de aardappelen wordt via contracten verwerkt, waardoor de handel op de vrije markt relatief klein is met weinig prijsbewegingen. Jaarlijks wordt de prijs gezet tijdens de rooiperiode en deze blijft over het algemeen redelijk gelijk op hetzelfde niveau.

Prognose: zeer flauwe markt.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin