Geen muziek in stabiele uienmarkt

06-02-2020 | |
Verwerken van uien. De vraag naar uien is goed, waardoor er wekelijks grote volumes weggaan. - Foto: Ruud Ploeg
Verwerken van uien. De vraag naar uien is goed, waardoor er wekelijks grote volumes weggaan. - Foto: Ruud Ploeg

Senegal stopt met importeren van uien, en dat laat zich voelen op de markt.

De uienexport van dit seizoen liep tot ver in januari als een trein, maar de laatste paar weken komt toch de gebruikelijke begin-van-het-kalenderjaar-klad erin. Het is rustig op de uienmarkt.

Europa verorbert eigen voorraden

Senegal stopt met importeren en dat is goed voelbaar. Het is tijd dat een andere grote koper zich meldt en het stokje overneemt. In Europa worden eigen voorraden verorberd, maar op den duur zal er vraag komen uit landen met een tegenvallende oogst, zoals Polen.

Kleine maat laat zich lastig slijten

De export kabbelt deze week rustig verder op het niveau van vorige week, met uitvoer naar onder meer Azië, Afrika en Oost-Europa. Het is lastig om de kleine maat te slijten en er is geen reuring. Kortom, geen prijsverhogende omstandigheden. De beurs houdt de noteringen gelijk. Volgende maand komt de schwung er hopelijk weer in.

Opbrengstprognose verlaagd

Het CBS verlaagde de opbrengstprognose vorige week, wat betekent dat er minder op voorraad is dan gedacht. Desalniettemin betekent dit dat een weekexport van zo’n 20.000 ton nodig is om alles kwijt te raken. De eerste seizoenshelft was veelbelovend, maar geen garantie voor een mooie tweede helft.

Vooralsnog is het pauze in de uienhandel, die deze week voor een groot deel op de Fruitlogistica in Berlijn zit te netwerken.

Kiemrust in de gaten houden

De kwaliteit van de Nederlandse bewaarui is over het algemeen helemaal prima. Kiemrust is iets om nu goed in de gaten te houden, maar hier wordt nog niets alarmerends over gemeld.

Prognose: stabiel tot prijsdruk

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over


Beheer