Geen muziek in vrije peenhandel

02-12-2021 | |
Foto: Koos van der Spek
Foto: Koos van der Spek

Er is van de week wat af land peen gerooid, maar dat was niet voldoende om een waardige notering op het bord te krijgen.

De beurs in Emmeloord heeft, net zoals de beurs in Middenmeer, deze week niet genoteerd voor peen. Van de wortelen die van het land af kwamen, is men blij dat deze niet meer in de grond staan. De kwaliteit van de peen, die eigenlijk volgens de eerste planning eind van de zomer gerooid had moeten worden, is zeer matig. In Zeeuws-Vlaanderen nemen sommige telers hun verlies en ploegen de peen onder.

Eigen voorraad spoelen

Er wordt best wat peen weggedraaid. En spoelers werken ook met de eigen voorraad, want de peenverwerking voor de gecontracteerde afzet loopt wel door. Er zijn Belgische spoelerijen die behoorlijk achterlopen met het verwerken van contractpeen, mede door het hoge aantal netto kilo’s. De markt is overvol en tegenslag wordt niet verwacht. Weersvoorspellingen geven de komende weken nog geen serieuze vorst af in Oost-Europa of Duitsland. Als daar de peen bevriest, zou de vraag kunnen aantrekken. De verwachting is dat de grote hoeveelheid peen nog wel even boven de markt blijft hangen. In de vrije peenhandel zit daardoor voorlopig geen muziek.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer