Doorgaan naar artikel

Geen nieuw uitstel van banken voor aflossing

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws

Bedrijven die in de problemen komen door de aanscherping van coronamaatregelen worden individueel geholpen waar mogelijk.

Er komt geen nieuwe regeling voor collectief uitstel voor aflossing en rente vanwege corona. Bedrijven die in de problemen komen door de aanscherping van coronamaatregelen worden individueel geholpen waar mogelijk. Dat meldde de Nederlandse Vereniging van Banken NVB eerder deze week.

Voor klanten Rabobank verandert er weinig

Voor klanten van de Rabobank verandert er in principe weinig, geeft een woordvoerder aan. Hij voorziet geen grote aanpassingen in het beleid en geeft aan dat per klant wordt bekeken wat de mogelijkheden zijn. Ook bij ABN Amro komen er vooralsnog geen nieuwe generieke regelingen voor uitstel van aflossingen en rente volgens Pierre Berntsen, directeur agrarische bedrijven.

Maatwerk voor bedrijven

Geen collectief uitstel betekent dat bedrijven zijn aangewezen op maatwerk van banken als ze in de financiële problemen komen door de gedeeltelijke lockdown. Net als eerder dit jaar worden via de sluiting van horeca en andere vrijetijdsactiviteiten ook nu toeleveranciers getroffen. Dat begint bij de bedrijven die direct aan de horeca leveren zoals groothandels en leveranciers van groente fruit en vlees. Maar dat werkt uiteindelijk door naar de telers zoals van fritesaardappeltelers en bijvoorbeeld kalvermesters zonder contract met een integratie.

Overlevingskans geeft doorslag

De NVB benadrukt dat banken ‘voldoende schokbestendig zijn en hun rol in de kredietverlening kunnen blijven vervullen’. In de nieuwe situatie zal meer dan in maart worden gekeken naar de overlevingskans van bedrijven, in hoeverre is het bedrijf levensvatbaar en kan het zich weer oprichten na de crisis. Dat is in grote mate afhankelijk van de duur van de huidige maatregelen en steunmaatregelen van de overheid.

Banken weer begonnen met incasso‘s

De aanscherping is nu ingevoerd kort na het aflopen van de collectieve uitstelregeling uit maart. Banken zijn vanaf begin oktober weer gestart met de afgesproken incasso’s van rente en aflossing. Sinds het uitbreken van de coronacrisis hebben de Nederlandse banken 163.000 ondernemers meer financiële ruimte gegeven. Dat was de stand begin oktober volgens de NVB.

Bijna € 26 miljard aan uitgestelde aflossingen leningen

Met het uitstel van aflossingen en verstrekken van leningen en meer kredietruimte was toen bijna € 26 miljard gemoeid. Opgelopen achterstanden hoeven niet in een keer ingelopen te worden. Daarvoor zijn per bedrijf doorgaans afspraken gemaakt onder meer via het verlengen van looptijden en ruimte uit nieuwe financieringen, al dan niet via borgstellingskredieten.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin