Skip to content

Geen ontheffing vooraf voor ‘kartelafspraken’

Het is niet de bedoeling dat afspraken in de voedselketen vooraf een ontheffing krijgen.

Updated on:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat.- Foto: ANP premium

Demissionair minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat. - Foto: ANP

Het is niet de bedoeling dat afspraken in de voedselketen vooraf een ontheffing krijgen, zodat er geen ‘gedoe’ komt in verband met de mededingingsregels. Minister Stef Blok (Economische Zaken en Klimaat) ziet geen reden om dat te doen. Het mededingingstoezicht is altijd achteraf, stelt de minister en hij ziet geen reden dat te veranderen.

‘Bedrijven zijn zelf verantwoordelijk om te bepalen of hun afspraken of hun gedrag verenigbaar zijn met het mededingingsrecht’, aldus een ambtelijke toelichting op de antwoorden van de minister op vragen van de Tweede Kamerfractie van de SGP. De mogelijkheid dat primaire producenten in de voedselketen zich vanwege economische afhankelijkheid gedwongen voelen om zonder redelijke vergoeding aan extra eisen te voldoen van de afnemers, wordt niet wettelijke gedwarsboomd, zegt Blok.

In de wijzigingen in de Mededingingswet worden mogelijkheden geschapen voor producentenorganisaties om binnen de regels van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid samen te werken zonder te maken te krijgen met het kartelverbod.

Duidelijkheid bieden

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet duidelijk maken welke samenwerkingsmogelijkheden er kunnen zijn in de agro- en foodsectoren. De verwachting van minister Blok is dat de handreiking van de ACM begin volgend jaar zal worden gepubliceerd. Dat document moet met name aan primaire producenten duidelijkheid bieden.

Boeren en tuinders kunnen onderling samenwerken om hun positie in de keten te versterken. Het Europees recht biedt daar ruimte voor. Het kabinet wil die mogelijkheid duidelijk in de Mededingingswet vastleggen. Volgens de minister is er echter geen sprake van dat er nu kartelvorming wordt toegestaan, die in het verleden nog niet was toegestaan.

Annuleren bestellingen

De verandering van de Mededingingswet hang samen met de agro-nutrimonitor van de Autoriteit Consument en Markt en de Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen die volgende maand in werking treedt. De wet regelt onder andere de betalingstermijn voor bederfelijke en niet bederfelijke producten (respectievelijk 30 en 60 dagen), verbiedt het annuleren van bestellingen van bederfelijke producten op een te korte termijn, en verbiedt kosten door te berekenen waarvoor de leverancier niet verantwoordelijk is.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin