Doorgaan naar artikel

Geen paaspiek op de kuikenmarkt

Kippenslachterij en de prijzen. Foto: Jan Willem Schouten premium

Kippenslachterij en de prijzen. Foto: Jan Willem Schouten

Marktpartijen zijn gematigd positief over de kuikenmarkt.

Het gaat niet slecht, want er zijn geen afzetproblemen of andere calamiteiten. Toch is de stemming niet uitgelaten, omdat de verwachtingen niet worden waargemaakt. Het voorjaar betekent beter weer: dat zijn doorgaans impulsen die de markt meer leven inblazen. Daarnaast staat Pasen voor de deur, wat het goed zou kunnen maken. Nét dat beetje extra zit er alleen dit jaar niet in.

De hele courante handel loopt op de vleesmarkt goed door. Maar kopers willen niet graag: wat afwijkende gewichten of kip met salmonella leveren direct weerstand op. Aan de andere kant zijn er ook geen calamiteiten in de aanvoer. Op AI-gebied is het al enige tijd rustig, waardoor planningen niet verstoord worden en kip op de geplande momenten geslacht kan worden. Dat geeft rust.

Na de prijsdaling van deze week, blijft de Barneveldse notering van vrije kuikens volgende week staan op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. Daarmee staat de prijs precies gelijk met hoe het was in 2022, maar wel op een duidelijk hoger niveau dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaren. Tussen 2018 en 2021 noteerden vrije kuikens in deze tijd van het jaar tussen € 0,76 en € 0,95 per kilo.

Toch zit er volgens slachterijen wel degelijk wat spanning in de markt. Zij wijzen op hun marge die te krap is door de scheve verhouding tussen in- en verkoopprijzen. Het aanbod houdt de kuikenprijs echter op niveau. Slachterijen verwachten een aanhoudend beperkt aanbod en durven daardoor niet aan de prijsknop te draaien. Sommige slachterijen kijken reikhalzend uit naar het moment dat voerleveranciers hun prijzen laten zakken. Dat kan aanleiding zijn ook de kuikenprijs naar beneden bij te stellen.

Die lichte druk gaat nu echter nog aan de vleeskuikenhouder voorbij. De Belgische contractprijs ABC heeft al vijf weken op rij een prijs van € 1,25 per kilo op het bord staan. Ook volgende week is dat het geval. De Nederlandse contractnoteringen vlakken eveneens af. De VCN bleef deze week hangen op € 1,13 per kilo en die zal naar verwachting volgende week ook niet van zijn plek komen.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin