Geen plaats voor vrije peen in de markt

Rooien van bewaarpeen. - Foto: Penn Communicatie
Rooien van bewaarpeen. - Foto: Penn Communicatie

Iedereen ruimt de contracten op en plek voor vrije peen is er niet. Het is te rustig voor het aanbod.

Prijzen voor kwalitatief goede B-peen liggen stabiel rond € 7 per 100 kilo. Prijzen voor grotere maten peen liggen op een lager niveau, omdat de vraag nog lastiger is. Spoelerijen hebben het niet gigantisch druk, maar draaien gemiddeld goed. Het aanbod is alleen veel te groot. Wat betreft overzeese export begint er vraag te komen vanuit Mauritanië. Dat is een positieve ontwikkeling.

Peen voor veevoer

Voor mindere kwaliteiten peen is het heel lastig om überhaupt een koper te vinden. Er wordt dan ook peen voor veevoer afgezet, ook omdat met de huidige temperaturen de peen beter te bewaren is. De kwaliteit van het gras dat is binnengehaald valt dit jaar tegen, waardoor peen een mooie aanvulling is.

Gunstige buien

De buien van afgelopen dagen zijn goed om de grond wat minder droog te krijgen. En de temperaturen gaan iets naar beneden. Dat is gunstig om de bewaarpeen te gaan rooien. Bewaarpeen wil men het liefst met een grondtemperatuur van 10 graden of lager rooien, dat niveau komt steeds dichterbij. Telers willen de peen niet te grof laten groeien. Biologische bewaarpeen gaat de eerste week van oktober gerooid worden en de eerste gangbare bewaarpeen zal niet veel later volgen.

Prognose: flauwe peenmarkt.

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer