Geen prijsdruk door oogstaanbod uien

08-09 | |
Gele zaaiuien voor export naar het Verenigd Koninkrijk worden geladen. - Foto: Koos van der Spek
Gele zaaiuien voor export naar het Verenigd Koninkrijk worden geladen. - Foto: Koos van der Spek

Het aanbod grove uien is door de wisselvallige opbrengsten dit seizoen niet ruim.

De beurs in Emmeloord noteert voor gele zaaiuien 30% grof, uitgegroeid af land € 0,50 lager op € 24 tot € 25 per 100 kilo. Voor de maatsortering 60% grof blijft de notering gelijk op € 25 tot € 30 staan bij een prijshoudende stemming. Het aanbod grove uien is door de wisselvallige opbrengsten dit seizoen niet ruim.

Voor rode uien wordt nog niet genoteerd voor 30% grof. Voor rode uien 60% grof, uitgegroeid af land, daalt de notering met € 1 naar € 26 tot € 30 per 100 kilo. Er is weinig handel en de marktstemming is flauw.

Baalprijzen stabiel

De baalprijzen blijven redelijk stabiel deze week. Marges handhaven in de baalprijs lijkt bij exporteurs belangrijker dan volume afzetten, mede omdat de opbrengsten dit seizoen iets tegenvallen.

Prijsdruk op de telersprijs door oogstaanbod is er eigenlijk niet. De neerslag die deze dagen valt is zeer welkom. Ook al zorgt het ervoor dat rooiwerk hier en daar stil komt te liggen. De opbrengsten zijn wisselend door heel het land en overal lijken de kilo’s iets tegen te vallen. De hitte van de laatste dagen heeft gezorgd dat een gedeelte van de uien niet meer is doorgegroeid.

Afzet

De afzet loopt prima door. De topweken van voorgaande seizoenen in september, waarin 35.000 en 40.000 ton per week werd afgezet, lijken nu niet te worden gehaald. Gezien de capaciteit die er is, voelt het daardoor wat rustiger aan bij verwerkers en sorteerders.

De kwaliteit is over het algemeen goed en de kleur van de uien ook. Fusarium komt door het hele land wel voor in de uien. Die percelen worden makkelijker af land aangeboden, omdat telers ze niet in de schuur willen rijden. Aan de ene kant omdat onzeker is hoe de uien zich in de bewaring houden, aan de andere kant omdat de bewaarkosten flink hoger zijn geworden door de fors gestegen energieprijzen.

Prognose: stabiele uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer