Doorgaan naar artikel

Geen protectionisme van onze voedselproductie

Geüpdatet op:
Politiek & Beleid
Column
Waar is het streven naar protectionisme als het over onze voedselproductie gaat, vraagt columnist Anita Heijdra zich af. - Foto: Canva/Myriams-Fotos

Waar is het streven naar protectionisme als het over onze voedselproductie gaat, vraagt columnist Anita Heijdra zich af. - Foto: Canva/Myriams-Fotos

17 miljoen mensen, op dat hele kleine stukje aarde; die schrijf je niet de wetten voor, die laat je in hun waarde… De grondwet is in de kern bedoeld om burgers te beschermen. Of onze Nederlands grondwet voldoende biedt, mag ieder voor zich bepalen.

Wat mij de laatste dagen opvalt, is politici die het over bescherming van de eigen economie hebben. Zij verschijnen volop in de media om credits te claimen over een spoedwet die onze economie moet gaan beschermen tegen invloeden van buitenaf.

CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg vertelde bij WNL dat we onze eigen antibiotica moeten gaan produceren en dat het slecht is dat Chinezen onze landbouwgrond opkopen. PvdA-minister Martin van Rijn spreekt van het belang van de ‘productie op eigen grond’ en doelt daarbij op de productie van mondkapjes vanwege het coronavirus.

Boeren worden de laatste 25 jaar totaal niet meer beschermd door wetten, maar juist tegengewerkt

Maar waar is dit streven naar protectionisme als het over de productie van ons voedsel gaat? Ongeacht de samenstelling van kabinetten worden boeren de laatste 25 jaar totaal niet meer beschermd door wetten, maar juist tegengewerkt. Zonen en dochters op familiebedrijven in alle sectoren willen het bedrijf niet meer overnemen, omdat zij ontmoedigd worden door de Nederlandse regeldrift die leidt tot een onhoudbaar hoge kostprijs van onze Nederlandse producten.

Kwetsbaar geworden door kennisdeling

Het meest schrijnende voorbeeld van ‘als het kalf verdronken is, dempt men de put’ vond ik het nieuws VS wil beademingsapparatuur Philips claimen. Via een oude wet kan Amerika apparaten opeisen die door óns Philips zijn geproduceerd. Je wil er niet over nadenken welke gevolgen dit voor ons als Nederlandse burgers zou kunnen hebben, als het erop aankomt.

Ik ga ervan uit dat het zover niet zal komen, maar vanuit onze grondwet zijn we hiertegen dus niet beschermd. We hebben onze kennis beschikbaar gesteld en zijn daardoor enorm kwetsbaar geworden.

Grenzen wagenwijd open voor goedkoop voedsel

Ik vermoed dat er eerst honger zal moeten uitbreken voordat de leiders van ons land in de media zullen verschijnen met concrete plannen voor protectionisme van onze voedselproductie. Zolang de grenzen wagenwijd open blijven staan voor goedkoper geproduceerd geïmporteerd voedsel, blijven we vooralsnog onbeschermd.

Snel delen

Image
Anita Heijdra

Vleesveehouder

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin