Geen quarantaine voor personeel in Britse voedselsector

Foto: Canva
Foto: Canva

Tot 10.000 medewerkers in de Britse voedselsector hoeven niet meer in quarantaine als ze worden gealarmeerd door de Covid-19-app.

In plaats daarvan worden ze dagelijks getest en hoeven ze alleen bij een positieve testuitslag thuis te blijven. Dit moet de voedseltekorten in de winkels oplossen, die zijn ontstaan doordat het werk in de voedselsector vanwege quarantaine deels is stilgelegd.

Minister George Eustice van Milieu deelde mee dat het personeel van 500 belangrijke locaties, waaronder distributiecentra en voedselproducenten, wordt uitgezonderd van de quarantaineregels. Het nieuwe beleid wordt de komende week uitgerold. Voor mensen die in de supermarkten werken verandert er niks. Het quarantainebeleid blijft voor deze groep gelden.

‘Pingdemic’

Britten dienen tien dagen in thuisquarantaine te gaan als ze mogelijk besmet zijn geraakt met het coronavirus. Dat is het geval als ze bijvoorbeeld in de buurt van een coronapatiënt zijn geweest. Dan worden ze ‘gepingd’ door de app van de Nationale Gezondheidsdienst (NHS). Met gemiddeld bijna 50.000 nieuwe besmettingen per dag is dat al honderdduizenden mensen overkomen. De ‘pingdemic’, zoals Britse media het noemen, leidde in verschillende sectoren tot personeelsproblemen.

Sommige supermarkten kampen met een tekort aan producten, Vooral brood, eieren, melk, rijst en ook flessenwater zijn moeilijk te vinden. Ook zijn er tekorten aan groente en fruit, mede door een hoge vraag omdat het in het VK de laatste dagen erg warm was. Sommige tankstations moesten sluiten nadat personeel door de app gesommeerd was in quarantaine te gaan. Volgens gegevens van de NHS heeft de app in de week tot 14 juli bijna 620.000 mensen in Engeland en Wales gezegd in thuisquarantaine te gaan.

ANP Algemeen Nederlands PersbureauBeheer