Geen toezicht op kwaliteit Oekraïens graan bij import

10-01 | Laatste update op 09-03 | |
Oekraïens graan
Europees Commissaris voor Voedselveiligheid Stella Kyriakides. - Foto: ANP

De Europese Unie houdt geen nadrukkelijk toezicht op de kwaliteit van graan dat vanuit Oekraïne wordt ingevoerd. Europees Commissaris Stella Kyriakides erkent dat in antwoord op vragen uit het Europees Parlement.

De Roemeense christendemocraat Daniel Buda voerde bij de Europese Commissie aan dat is gebleken dat het graan dat vanuit Oekraïne is ingevoerd nadat er een graanakkoord was gesloten niet van dezelfde kwaliteit is als in voorgaande jaren. Vermoedelijk zijn oude voorraden van mindere kwaliteit op de markt gebracht, aldus Buda.

Kwestie tussen koper en verkoper

Kyriakides zegt dat de kwaliteitsstandaard voor het graan een kwestie is die tussen koper en verkoper moet worden afgehandeld. “Er bestaan geen handelsnormen voor granen”, aldus Kyriakides. “Problemen in verband met een verschil in kwaliteit tussen de in de documentatie vermelde kwaliteit en de werkelijk geleverde kwaliteit moeten
worden behandeld in het kader van de contractuele relatie tussen kopers en verkopers.”

De Europese Unie kan op dat punt niet ingrijpen, stelt Kryiakides. Er worden wel controles uitgevoerd op ingevoerd graan door de lidstaten, waar de vracht binnenkomt. Die controles gaan niet over de kwaliteit van het graan.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer