Geen traditionele KAS-prijsdaling in mei

26-05 | |
Het strooien van kunstmest op grasland. - Foto: Jan Willem van Vliet
Het strooien van kunstmest op grasland. - Foto: Jan Willem van Vliet

De kunstmestmarkt staat niet langer in brand met alsmaar stijgende prijzen, maar de rustige meimaand brengt ook geen prijsdaling.

De kunstmestmarkt was dit voorjaar al atypisch en die tendens zette de laatste weken verder door. In een ‘normaal’ jaar is in april en mei de piek in de KAS-handel achter de rug en neemt de vraag duidelijk af. Met lagere prijzen tot gevolg. Vorig jaar was daar een goed voorbeeld van. Toen daalde de KAS-prijs van € 22,90 naar € 19,80 per 100 kg (bron: groothandel Triferto). Dit jaar is alles anders: in april werd KAS zelfs € 1 duurder en in mei veranderde er niets aan de notering: € 28,90; bijna een tientje meer dan vorig jaar.

Goede vraag

De stabiele prijs zegt veel over de KAS-markt. Die andere meststof ureum blijft flink aan de prijs, de mondiale vraag blijft door het hoge prijspeil van granen en soja goed en de grondstofkosten voor kunstmest liggen onverminderd hoog. Zo is de prijs van een vat ruwe Brent-olie weer wat verder gestegen. En olievat noteert inmiddels bijna $ 69. Een maand geleden was dat $ 66 per vat.

Het zijn allemaal factoren die een prijsdaling van KAS in de weg zitten. Het is ook de vraag wat dit straks betekent voor het nieuwe seizoen. Het is niet ondenkbaar dat de KAS-prijs straks op of bijna op het zelfde prijsniveau begint als die geëindigd is. Dat is zeer opmerkelijk.

Op de kalimarkt blijven de prijzen vooralsnog stabiel. Deze meststof noteert deze week € 29,30 per 100 kg. Dat is € 1,90 minder dan vorig jaar betaald werd.

Instabiele markt

De markt is echter niet helemaal stabiel. De vraag lijkt iets groter te zijn dan het aanbod. Een prijsstijging hangt in de lucht. Al komt dat vooral door de situatie met de vliegtuigkaping in Wit-Rusland. Dat land – een belangrijke kaliproducent – kan rekenen op strenge (Europese) sancties. Die zullen vermoedelijk ook de kali-export raken. Met een kleiner aanbod tot gevolg.

De fosfaatmarkt is na de extreme prijsstijging van een maand geleden weer in rustig vaarwater gekomen. De notering van tripel superfosfaat bleef gelijk: € 48,20 per 100 kg.

Prognose: KAS stabiel, kali duurder

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer overBeheer