Geen verkoopverbod Japanse duizendknoop

14-11-2019 | Laatste update op 06-01 | |
Foto: Bert Jansen - Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Landbouwminister Carola Schouten komt niet met een verbod op de verkoop van de Japanse duizendknoop. Dat meldt de stichting Platform Stop Invasieve Exoten (PSIE).

“Er worden miljoenen euro’s besteed aan de bestrijding van deze zeer invasieve exotische planten. Dat is dweilen met de kraan open, als aan de import en verkoop geen eind wordt gemaakt. Het ministerie erkent dat de verkoop onwenselijk is, maar kiest voor een halfzachte aanpak”, aldus het platform.

De moeilijk te bestrijden woekerplant wordt nog steeds door veel bloemisten en tuincentra verkocht, bleek eerder dit jaar uit onderzoek van vakblad Stad+Groen. De exoot wordt vaak verkocht als ‘polygonumstokken’ of ‘Hollandse bamboe’.

Moeilijk uit te roeien

De Japanse duizendknoop is heel moeilijk uit te roeien. Kleine afgemaaide stukjes wortel kunnen weer uitgroeien tot een hele plant, die inheemse planten verdringt. De plant kan woekeren op landbouwgrond en een bedreiging vormen voor gewassen.

Bestrijden met elektriciteit

Waterschap Drents Overijsselse Delta is recent een proef gestart om de exoot te bestrijden met elektriciteit. Met een ijzeren lans wordt een elektrische lading tussen de 3.000 en 5.000 volt door de stengel en wortel gestuurd. Hiermee moet de gehele plant – dus ook het wortelstelsel – doodgaan.

Essink
Stefan Essink RedacteurBeheer