Geen verrassing vanuit ECB over rente

16-07-2020 | Laatste update op 08-08 |
Hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Foto: ANP
Hoofdkantoor van de ECB in Frankfurt. Foto: ANP

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat voorlopig niet tornen aan de rente in de eurozone. Die is laag en blijft voorlopig laag.

Dat maakte de ECB deze week bekend na de beleidsvergadering. ECB-president Lagarde benadrukte de grote onzekerheden over het verloop van de coronacrisis. In Europa lijkt de situatie voor wat betreft de ziekteuitbraak zelf redelijk onder controle. Er zijn steeds meer versoepelingen is de grote lijn en zelfs het toerisme komt weer op gang. Maar dat laatste kan nog niet gezegd worden van de economie.

De financiële markten laveren tussen hoop en vrees en er zijn forse koersschommelingen te zien op de beurs. Ook zijn er landen waar de corona-epidemie nog lang niet onder controle is. Bijvoorbeeld in de VS. Tegelijkertijd neemt de spanning tussen de VS en China weer toe. De euro-dollar wisselkoers staat nu op het hoogste punt sinds begin maart, net voordat de meeste Europese landen op slot gingen om het virus in te dammen. De ECB noteerde donderdag 16 juli een wisselkoers van $ 1,141 per euro.

EU-herstelprogramma

In de eurozone is het nu vooral afwachten of er dit weekend al een akkoord uit de bus komt over het EU-herstelprogramma. Daar zijn honderden miljarden gemoeid in de komende jaren. Voor afzonderlijke landen kan het wel degelijk verschil maken of ze bedragen uit de Europese steunfondsen wel of niet terug moeten betalen.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Voormalig redacteur
Meer over


Beheer