Geen zicht op lagere prijzen bijproducten

24-08 | |
Melkkoeien krijgen bijproduct voorgeschoteld. - Foto: Henk Riswick
Melkkoeien krijgen bijproduct voorgeschoteld. - Foto: Henk Riswick

​De vraagdruk op de bijproductenmarkt houdt aan. Dat is te merken aan oplopende levertijden van bijproducten.

De Boerderij-prijs van bierbostel stijgt deze week met 10 cent per procent drogestof. De beschikbaarheid blijft krap, terwijl het eiwit uit bierbostel een welkome aanvulling is op de meeste melkveebedrijven. Het verwerken van aardappelen levert nog maar weinig bijproducten op.

Aanbod aardappelpersvezels

Er is sinds vorige week aanbod van aardappelpersvezels, waarbij de prijs is vastgesteld op € 55 per ton. Ondernemers die een doorvoercontract afsluiten, kunnen rekenen op een extra korting die op kan lopen tot € 4 per ton. Het product is uitermate geschikt als afdekmiddel voor maiskuilen, maar bij deze prijs kunnen andere afdekproducten ook interessant zijn.

Als alternatief is er bietenperspulp. Ondanks dat de opbrengstprognose van de bietenoogst naar beneden is bijgesteld, blijft deze hoger dan het 5-jarig gemiddelde.

Rustige ruwvoerhandel

In de ruwvoerhandel is de vraag naar hooi licht aangetrokken, maar er komt dit jaar waarschijnlijk niet veel aanbod meer bij. Het gras moet eerst nog weer groeien en het aantal drooguren wordt snel kleiner naarmate het jaar vordert. Melkveehouders zullen noodgedwongen uitkomen bij stro en gedorst graszaadhooi.

De handel in mais is terughoudend. Er worden wel prijzen voor verse mais genoemd, maar het verschil tussen vraag- en biedprijs ligt nog ver uit elkaar.

Prognose: Gelijke tot hogere prijzen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer